Muu maailma

Etelä-Afrikassa äärivasemmistolainen ANC haluaa nopeuttaa maiden pakko-ottoa valkoisilta maanviljelijöiltä

Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Etelä-Afrikan hallitseva puolue, äärivasemmistolainen ANC, haluaa nopeuttaa perustuslakimuutosta, joka sallii valkoisten maanviljelijöiden viljelymaiden pakko-oton korvauksetta ja niiden luovuttamisen mustille maanviljelijöille.

Cyril Ramaphosa. Kuva Tasnim News Agency / Wikimedia Commons / CC BY 4.0

Etelä-Afrikan hallitseva puolue, Cyril Ramaphosan johtama äärivasemmistolainen ANC, aikoo pakko-ottaa valkoisten maanviljelijöiden maat korvauksetta ja luovuttaa ne mustille eteläafrikkalaisille.

Tähän vaaditaan kuitenkin perustuslain muutos, ja parlamentti asetti helmikuussa komitean valmistelemaan asiaa, kertoo Daily Mail.

– Etelä-Afrikka tarvitsee enemmän mustia maanviljelijöitä. Perustuslakimuutokset ja pahimmassa tapauksessa tilojen pakko-otot toimivat vaaleissa, mutta ei niillä tehdä yhtään enempää mustia maanviljelijöitä, Dan Kriek, maanviljelijöiden liiton Agri SA:n puheenjohtaja sanoo.

Nyt äärivasemmistolaisen ANC:n johtaja Cyril Ramaphosa on vaatinut perustuslakimuutoksen kiirehtimistä, sillä hän haluaa nopeuttaa maaomaisuuden siirtoa valkoisilta mustille.

Viljelymaiden pakko-otto valkoisilta jakaa Etelä-Afrikkaa enemmän kuin mikään muu asia tähän mennessä, ja asiantuntijat vertaavat sitä Zimbabwen vastaavaan katastrofaaliseen reformiin. Zimbabwessa tapahtui ohjailematon ja usein väkivaltaiseksi muuttunut viljelysmaan uusjako, joka johti useiden maatilojen alasajoon. Maa, jota ennen pidettiin eteläisen Afrikan vilja-aittana, joutui elintarvikepulaan ja vuosia kestäneisiin taloudellisiin ongelmiin.

Helmikuuhun saakka Etelä-Afrikan hallitus noudatti politiikkaa, jonka mukaan maita siirretään ostamalla ja myymällä, mutta muutti sitten politiikkaansa ja pyrkii nyt pakko-ottamaan korvauksetta Etelä-Afrikan valkoisten viljelijöiden maat ja luovuttamaan ne mustille maanviljelijöille.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit