Kotimaa Talous

ETLA: Suomen bruttokansantuote laskee tänä vuonna 8 prosenttia mutta kääntyy ensi vuonna 4 prosentin kasvuun

Kuva Pixabay.

ETLA:n päivitetyn ennusteen mukaan  Suomen bkt laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla jopa 30 prosenttia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn tänään julkaistun talousennusteen mukaan Suomen bkt supistuu tänä vuonna 8 prosenttia, mutta kääntyy ensi vuonna 4 prosentin kasvuun.

Koko teollisuuden arvonlisäyksen arvioidaan supistuvan tänä vuonna noin 9 prosenttia ja palvelualojen liki 7 prosenttia. Autojen ja muun kulkuneuvoteollisuuden vienti supistuu tänä vuonna peräti 25 prosenttia, mutta nousee jälleen ensi vuonna noin 30 prosenttia.

Poikkeuksellisen kovaa koronakriisi iskee Suomessa palvelualoihin. Eniten kärsii majoitus- ja ravitsemistoiminta, jonka arvonlisäys alenee ennusteen mukaan tänä vuonna lähes 30 prosenttia.

Kaupan alalla ja yrityspalveluissa arvonlisäyksen väheneminen on pienempää, mutta silti liki kymmenen prosentin luokkaa.

Etla arvioi, että ensi vuonna kaikki palvelutoimialat pääsevät kohtalaiseen kasvuun. Vuoden 2019 tuotantotason saavuttaminen vie kuitenkin useamman vuoden.

EU27-maissa (EU:n jättänyt Britannia ei mukana) koko teollisuuden tuotanto putosi pelkästään tammi-maaliskuussa (kausitasoitettuna ja työpäiväkorjattuna) keskimäärin liki 5 prosenttia viimevuotisesta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit