Kotimaa

Etunimen muuttaminen oman sukupuoli-identiteetin mukaiseksi käy kätevästi hakemuksella

Transsukupuolinen pariskunta. Kuva Blackcat / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Etunimensä voi muuttaa tekemällä nimenmuutoshakemuksen. Osa etunimistä on sukupuolineutraaleja ja osa on vakiintunut miehen tai naisen nimiksi.

Yli 15-vuotiaat henkilöt voivat muuttaa etunimensä eri sukupuolelle vakiintuneeseen nimeen ilmoittamalla hakemuksessaan perustelut nimen muuttamiselle. Haettavan nimen vastaaminen omaa sukupuoli-identiteettiä on riittävä perustelu.

Alle 15-vuotiaat tarvitsevat eri sukupuolen nimeä hakiessaan terveydenhuollon ammattihenkilön lausunnon sukupuoli-identiteetistä.

Haettavan etunimen täytyy täyttää muut laissa säädetyt etunimen edellytykset, jotta hakemus voidaan hyväksyä.

Täysi-ikäiset voivat tehdä nimenmuutoshakemuksen sähköisesti etunimenmuutospalvelun kautta.

Kun nimenmuutosta haetaan alle 15-vuotiaalle, on hänen huoltajiensa annettava suostumus nimenmuutokselle. Yli 15-vuotiaan nimenmuutosta hakevan alaikäisen huoltajia kuullaan asiassa.

Hakemus on maksuton, jos hakija sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tai sen jälkeen muuttaa etunimensä vastaamaan sitä sukupuolta, joka hänelle on merkitty väestötietojärjestelmään. Muutoin hakemus maksaa 55€.

Lähde Digi- ja väestötietoviraston tiedote.

Tilaa
Ilmoita
guest
44 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
vesku

Suomalainen tulevaisuuden pari,,,itsellinen Äitiyslomalainen ja Transu viikolta löydetty homppeli Tuhkaluukkuun rutkija,,,siinä sitä , elämää edessä,,,

John Quiman

Tuo 55 euron maksu tulisi kustantaa sossun kassasta, sillä monilla sukupuoli vaihtuu tiuhaan ja olisi väärin, että ei voisi vaihtaa sitä aina, kun siltä tuntuu.

Ilkka Mänttäri

Taitaa vähän paistaa läpi sarkasmi.😂

Kata

😀 Ilman muuta!

Tassos

Totta juttelet. Kyllä niin alkaa ahdistamaan ellei yhdyskunta hoida sille kuuluvia velvollisuuksia.

vesku

nyt tuli muotiin viime viikolla,, termi,, ITSELLINEN ÄITIYS,,mitähän se tarkoittaa,, näin hölmönä ymmärrän että narttu on itsenäinen, itsekäs, itsellinen, itsekeskeinen,,,omine yksiöineen,,,ymmärrän myös sen,, ettei tarvitse ymmärtää ns. kyrvän päälle yhtään mitään,,,olenko väärässä,,,

John Quiman

Tarkoittaisiko samaa kuin ”itsenäinen”, mutta uussanalla ”itsellinen”, jotta saataisiin sitäkin sanaa väännellä ikään kuin olisi jokin uusi asia?

Yksinhuoltajuus siinä kai kyseessä. Ehkä se halutaan romantisoida joksikin ihmistä paremmaksi tilaksi, koska kaikki miehet ovat viallisia, eivätkä kelpaa kuin siittiöiden tuottamiseen.

Ilkka Mänttäri

Tiedän tapauksen jossa ”itsellinen” nainen sanoi että teen pari lasta tuolle miehelle ja sitten eroan. Saan kulkea kuten huvittaa. Kaupunki tarjoaa aika hyvät edut ja asunnon. Tiesi että kyseinen mies oli kunnian mies eikä pakoilisi vastuutaan vaan maksaisi kuukautisen elatusmaksunsa mukisematta, hyvä työpaikka kun oli.Tiedä sitten kuinka realistinen tuo ajatus oli. Hänelle ei käynyt kovin hyvin.Tällaisiin aatoksiin tuo feminismi joissakin tapauksessa saattaa johtaa.

John Quiman

Eipä tuo kuulostanut ”itselliseltä”, mutta kuulosti hyväksikäyttäjältä tai huijarilta 🙂

Kata

Voi lapsiparat tuon ”itsellisen” matkassa! 🙁

John Quiman

Niinpä, ei pääse helposti tuollaisesta puusta omena kauas putoamaan, vaan samat sekoilut tulevat olemaan lastenkin taakkana.

Kaksi niitä on

On se nyt kumma kun on vaikeaa käsittää sekin vielä joillain, ettei sukupuolia ole kuin kaksi. Eli nainen ja mies, eikä sitä voi vaihtaa oikeasti.
Hieman kannattaisi perehtyä näiden että miten paljon naisella ja miehellä on eroja keskenään. Ihon rakenne täysin erilainen, samoin luuston rakenne, naiset eivät myös ole yhtä vahvoja kuin miehet, johtuen fysiikasta ja kehon rakenteesta. Naiset ovat myös yleensä lyhyempiä/pienempiä kuin miehet. Kummallakin eroja myös aivojen rakenteessa ja ihon rakenne kanssa.
Joten ei tämä nyt näin mene, että se sukupuoli vaihdetaan tuosta noin vain.

Ilkka Forsten

Sukupuolta ei voi vaihtaa, mutta puolet suvusta kylläkin jos on kärsivällisyyttä.

John Quiman

Puolet suvusta voi vaihtaa tekemällä lisää reilusti tai vähentämällä jo olemassaolevia.
Yksi tapa, joka toimii, on sellainen, että yksinkertaisesti lopettaa niiden kanssa yhteydenpidon. Ja ups, toimii hyvin. Pääsee vaikka kaikista eroon kerralla.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Sukulaiset

Itse en ole ollut sukulaisten kanssa juuri missään tekemisissä enää yli 5-vuoteen. Sen verran mulkerosakkia, eikä kiinnosta noiden tekemiset ja muut ollenkaan. Sitten kitisivät kun ei menty serkun häihinkään, no samaa sakkia niin en olisi mennyt vaikka olisi maksettu. Perinteisen perintöriidan jälkeen meni välit lopullisesti, sekä muutaman muunkin paskatempun jälkeen. Joku sanoi sukulaisista osuvasti että ovat lähinnä tappelemista varten. Pitää paikkansa. Ainut sukulainen kenen kanssa tekemisissä on vain pari pikkuserkkua.

John Quiman

Sukulaisetkin voi valita siltä osin, että kenen kanssa on tekemisissä. Joidenkin kanssa tekemisissä oleminen olisi kärsimystä, olipa sukulainen tai ei, joten eipä ole mitään syytä pitää yhteyttä.

Tassos

Olen valinnut omaiseni. En vapaaehtoisesti.
Valistunut lukija arvaakin että kysymyksessä ovat viranomaiset !

Kata

😀

John Quiman

Sukupuolta ei voi korjata, vaikka niin väitetään mm. mediassa. Sukupuolen voi hormoneilla ja leikkelyillä tärvellä, mutta se ei vaihdu.

Ilkka Mänttäri

Tuo on kyllä liian vaikeaa vihervasemmistolle.Kuten olen aikaisemminkin maininnut mikään puolue kuin Vihreät ei ole tehnyt niin paljon pahaa suomen teollisuudelle ja kehitykselle. Olemme kai aika masokistinen kansa kun ne aina vaan roikkuvat tuolla eduskunnassa, hallituksesta puhumattakaan.

John Quiman

Viheriäinen ei suostu todellisuuden tunnustamiseen todellisuutena, koska se on niin julma, että sen mukaan viheriäisen ideologia on typerä.

176-167

Tämä multisukupuolisuus himmailu ottaa koko ajan suurempia askelia. Kohta todellakin joku mies menee rikkomaan naisten kuulaennätyksen ihan vain piruuttaan sanomalla että nyt on tyttömäinen olo, että haluan XX-kromosomiston paperille täksi päiväksi.
Ääri-feministit ovat täysin ulkona todellisuudesta ja luulevat ilmeisesti, että genomi on sama ja tiede ei lue näitä lumihiutaleita mieleltään spesiaaleiksi. Tulee kaatumaan omaan niskaan nämä jutut boreliuksilla (alfa-uros) ja muilla julkkis-homoikoneilla.
Sekin vielä, että ulkoministerimme ei taida ymmärtää kunnolla miksi monissa islamilaisissa maissa heitetään homo katolta ja lennon aikana pitää rukoilla Allahia, että tämä rauhan celestiaani ehtisi loihtimaan homosta heteron ennen maahan murskautumista.
Ulkoministeri uskoo naiivisti ääri-islamistien integroituvan täydelliseksi osaksi suomalaista teknologiayhdyskuntaa. ”Mitä sitten jos kielenä olisi muinais-arabia!” Suomalaisten kuuluu itse nolata itsensä juhopylvänäisellä antautumisella ja viihdyttää tulevia isäntiämme sodomian eri kerroksilla.
Eka viesti tällä alustalla. Tämä lehti on yksi parhaimmista. Kiitos.

Ilkka Forsten

Jään mielenkiinnolla katsomaan kuinka moni sen nimensä sitten lopulta vaihtaa, ja kun tiedän että luku on pieni, voin samalla sanoa että miten te vähemmistönä voitte sanella enemmistölle mitä tulee suvaita tai hyväksyä. Toisin sanoen, siinä nähdään miten pienestä joukosta on oikeasti kyse vaikka asia esitellään sellaisissa mittasuhteissa että me olemme suuri enemmistö. Tai että enemmistö on halunnut tätä.

Ilkka Mänttäri

Tuli tuommoista mieleen kun tuo aihe on aika häilyvä enkä siitä mitään ymmärrä.Kuvitelkaa että elämänne (tietoisuutenne) on jono laatikoita. Jokaisessa laatikossa on tieto siitä mitä olette elämässänne aikaisemmin tehneet mutta ei tietoa siitä mitä seuraavissa laatikoissa on. Jos näitä laatikoita (tietoisuuslaatikoita) noukitaan nyt satunnaisessa järjestyksessä niin teille tulee käsitys siitä että aika on jatkuva virta, koska saatte aina tiedon siitä mitä edellisissä laatikoissa on, ette sitä mitä seuraavissa on. Minusta tuntuu nyt siltä. Tämä kaikki järjettömyys on kai vain jonkinlainen välivaihe mutta älkää luulko että se loppuu ilman teitä. Jonkinlainen käsitys on siitä mihin vihervasemmisto vielä päätyy, tavalla tai toisella. Ajassa on muitakin ulottuvuuksia. Vielä huomautus ensimainittu vertaus ei ollut omani vaan osa Brittien kuninkaallisen astronomin Fred Hoylen ajatuksia. Mikähän siinä on että vaikka kuinka paljon rahaa heitetään suomen koulutusjärjestelmään niin ei se vaan noin yliopistojen ”rankkauksessa” kovin paljon nouse. Keskitaso on aina keskitasoa. No ehkä olen väärä ihminen arvostelemaan kun ei ole tuota yliopistotutkinoa. Anteeksi tuo kummallinen kirjoitusasu mutta kun aina vähän kirjoittelen noita ajatuksiani muihinkin muistilehtiin että en tuhlaisi aikaanne.

Kaino-Vieno Huttunen

Ainakin yhdessä yliopistossa siirryttiin 90-luvulla laatujärjestelmään ja palkattiin laatujohtaja. Opetuksen ja opiskelijoiden laatua seurattiin käytännössä niin, että arvosanoista korkeimmat ja heikoimmat rankattiin pois ja keskiarvo laskettiin keskiarvosta. Sitä en tiedä sertfioitiinko ko yliopisto sitten ja sovellettiinko käytäntöä laajemmin tai mikä on nykytilanne. Joka tapauksessa yliopiston arvoa pitäisi mitata sillä kuinka paljon hyviä arvosanoja ja huipoututkijoita se tuottaa. Nykyisen vihervasemmistolaisen älymystln hengentuotteissa tuo keskitaso kyllä hyvin näkyy.

Ilkka Mänttäri

Vaikka en pidä Nobel-palkinoa aivan suurimpana asiana (Jopa Al Core sai sen, heh) niin jos joku ajattelee että sillä on joku suuntaa antava merkitys. Katsokaa mikä yliopisto on saanut eniten Nobel palkinoja Niin aika kylös nousee amerikkalainen yliopisto Harvard.(161) On toki kovan tieteen alueella asioita että ihmiset ovat saaneet sen aivan aiheesta.Voisimme sitten ajatella että kuka meidän länsimaista sivilisaatiota vie eteenpäin. No eivät ainakaan muslimit.

Kata

Ja saihan parakkikin rauhan nopelin aa että suloista!Itekki se tykkäs niin että aloitti hallintansa aikana 12 jo olevan lisäksi 4 uutta sotaa…rouvansa pilasi lasten kouluaamiaisen…teki niin terveelliseksi että muksut heitti roskiin…

Ilkka Forsten

Älä koskaan pyydä anteeksi järkevää kommenttia. Ilkkana ei ole helppoa olla minä jos kuka tiedän sen. Älykkyytemme on loputon kateuden aihe, ja luovuutemme synnyttää epätoivoa siinä harmaassa massassa joka olettaa että käymällä lukion, ja saamalla valkoisen lätsän päähän on jo valmis vaikka mihin.

Ollaan ylpeästi sitä mitä ollaan ja kumarretaan ainoastaan piirongille, kun pitää ottaa jotain sen laatikosta muistutuksena vanhoista hyvistä ajoista. Ei ne vähän haalistuneet Signal ja Hakkapeliitta lehdet ole mitään huonoa luettavaa tänäkään päivänä. Kansas news, ( kansan uutiset ) on mennen talven lumia ja ” tiedottomalle antaja ” palvelee enää groomausjengiä jossain Oulun paikkeilla.

Tavataan seuraavassa prostatacruising tapahtumassa, siellä on aina mukavaa. Kaara on siis pysäytettävä jokaisen sähkötolpan kohdalla, ruikittava reviirimerkit ja jatkettava matkaa, mutta perille tullaan vaikka petaalinkärjet märkänä.

Kaino-Vieno Huttunen

Esoteerisessa mielessä ihmisnimeen on koodattu ihmisen energiakenttä, karma, lahjat, haasteet ja kohtalo. Tätä käsittelee oppi nimeltä numerologia. Nomen est omen, nimi on enne, totesivat jo muinaiset roomalaiset. Yleensä inkarnoituva sielu viestittää jo hedelmöitymisen jälkeen vanhemmille, minkä nimen haluaisi. Nimiin on myös koodattu suvun historiaa, karmaa ja tehtävää heimon ja kansan vaihtuvissa kohtaloissa, monet nimet kulkevatkin suvussa. Nimen anto onkin pyhä toimitus kaikissa kulttuureissa ja siihen liittyy uskonnollisia rituaaleja, kuten kristyillä kaste. Tätä ei vähennä se, että joissakin kulttuureissa nimi muuttuu kasvun ja vihkimysten myötä. Tällöinkään nimeä ei vaihdeta huvikseen tai arpomalla, esim. intiaanit saavat uuden nimen unessa, transsissa tai Suuren Hengen viestinä esim. näkemällä jonkun toteemieläimen. Toki nimen muuttamisen pitäisi olla mahdollista länsimaissakin, jos kokee, ettei ristimänimi vastaa omaa todellista olemusta tai sieluntehtävää. Mutta nimenmuutoksen pitäisi olla harkittu.

Uskon, että tällä nimenvaihdon muuttamisella yhtä helpoksi kuin nettishoppailun yritetään katkaista yksilön heimoyhteys ja yhteys korkeampaan itseen.

Ilkka Mänttäri

On tärkeää että,ymmärääme että emme ymmärrä kaikkea.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kaino-Vieno Huttunen

Ymmärrän.

John Quiman

Olen kuullut sanottavan, että tyhmä luulee tietävänsä ja viisas tietää luulevansa.

Ilkka Forsten

Muslimien kyky pitää nimeäminen suvussa on hyvin havaittavissa. Joka äijä on koko kinkeripiirissä Mohamad, tai Abdullah. Vaihtoehtona on abdullah mohamad ja mikä merkittävintä ikäkin on aina sama.

En osaa nyt sanoa minkä toteemin minun vanhempani näkivät kun nimeäni valittiin, mutta voisin kuvitella että nuijasota toimi eräänlaisena herätteenä. Onneksi ” toteemina ” ei ollut se yksi elin, koska tällöin nimeni olisi jorma.

Vähän vakavammin puhuen, kyllä nimen voi vaihtaa. En tiedä mitä prosessi pitää sisällään mutta ei nimenvaihdos ole mahdottomuus. En sano ketä tarkoitan, mutta tunnen erään henkilön joka vaihtoi ainakin sukunimensä pois siitä alkuperäisestä.

Kaino-Vieno Huttunen

Mietin itsekin juuri tuota, mikä vaikutus sillä mahtaakaan olla, jos joka toisen nimi ja joillakin sekä etu- että sukunimi on varhaiskeskiajalla eläneen sotaisan ja kostonhimoisen pedofiilin.

John Quiman

Tämän artikkelin tarkoittama nimenmuutos perustuu yksinkertaisesesti sekoiluun. Sekaisin oleva mieli yrittää saada järjestystä muuttamalla nimen vastaamaan sekavuutta. Tosin sekavuus ei siitä vähene.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Muistatteko sen vitsin jossa kaksi homoa käveli kirkon ohi ja samaan aikaan kirkon ovesta astui ulos vasta vihitty pariskunta, mies ja nainen, jolloin toinen homoista sanoi, ” mitäs tuosta ajattelet ”, ja sai vastauksen, ” en usko että nuo seka-avioliitot ovat kestäviä.”

Ilkka Forsten

Jos ulospolo ja naalaspolo menee yhteen, mitä siitä syntyy ? Paliskunta.

Kata

😀

Seppo-Sisko

Kainot, Vienot yms. ovat neutraaleina niin menneen ajan nimiä, että kyllähän niille jo keeneritkin nauraa.

Kyllä nykyisin nimen pitää olla iskevä yhdistelmänimi, jotta eri tunnelmien vaihtuessa nimeä ei jatkuvasti tarvitse vaihtaa.

Eli on tästä mielenterveydellisten ongelmien (🏳️‍🌈) normalisoinnista jotain hyötyäkin…

Vieno Huttunen

Eihän, nauru pidentää ikää, enkä halua yhtään elättää vieraita pidempään. Jos muutan nimeni Kaino-Vieno Huttuseksi, niin kuolisivatko nauruun? Taidan kokeilla.

Seppo-Sisko

Mahtavaa!

Päivän mädätystyö tehty.

Nyt on helppo mennä Veronican ja Katjun kanssa mielenterveysmarssille.

Sampo Maa

No mutta jos mies voi olla nainen ja nainen voi olla mies, mitä sitä turhaan nimiä muuttamaan. Yhtä hyvin henkilö voisi vain sanoa, että nimeni on Matti ja olen nainen, tai, että nimeni on Minna ja olen mies.

Kata

Niinpä!Vasen tyttö on varmaankin Uolevi mutta nyt Ulla! OMG!Kyllä Rooman Valtakunnan tuho tulee mieleen…mikä johtikaan siihen?
”Noin vuodesta 200 lähtien Rooman valtakuntaa alkoivat heikentää kilpailevien sotapäälliköiden väliset valtataistelut, lisääntyvä sekasorto, taloudelliset kriisit, joiden syynä oli idän ylellisyystuotteiden liiallinen tuonti, sekä germaaniheimojen valloitusretket.”Muun muassa nämä…myös hedonismi!

Ilkka Forsten

Meillä on ollutkin jo talouskriisit,ylellisyystuotteiden liikatuonti, sekä germaaniheimon valloitusretki, ( nimellä aseveljeys ) ja poliitisten päättäjien väliset valtataistelut, että kai tässä on vielä koettava hedonismikin ?

Sitten syntyy varmaan sininen liike nimellä nya blö, ja kaikki alkaa alusta.