Eurooppa Talous

EU antoi vihreää valoa Ceta-sopimukselle

Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunta äänesti Ceta – sopimuksesta. Valiokunnan 41 mepistä 25 puolsi sopimusta ja 15 oli vastaan yhden mepin puuttuessa paikalta.

Latvialainen meppi Artis Pabriks: „Tänään otimme ison askeleen eteenpäin. Parlamentti on valmis toimimaan Euroopan ihmisten nimissä sekä eduksi ja suojelemaan sitä kansallisen populismin nousulta. Minä puolustan vahvaa ja globaalia Eurooppaa sekä avoimia markkinoita. Tämän sopimuksen ratifiointi Kanadan kanssa tuo lisää vaurautta meidän transatlantisen liiton molemmille rannoille. Hallinnon tehtävä on huolehtia, että kaikki meistä pääsevät nauttimaan tästä rikkaudesta.“

Ceta – sopimus poistaa tuonti- ja vientiesteitä suurimmalta osalta tuotteita. Tämä tarkoittaa, että EUssa tutkittuja tuotteita ja hyväksyttyjä hyödykkeitä voidaan viedä suoraan Kanadaan ja päin vastoin. Lisäksi sekä Kanada, että EU avaa tarjouskilpailut unionin, valtion ja kunnan tasolla tajouskilpailulle mm. rakentamisessa, tietoliikenteessä ja ympäristöpalveluissa.

Sopimus sisältää myös investointisuojan, joskin kovan arvostelun kohdannut controversial investor-state-dispute settlement (ISDS) mekanismi on muuttanut nimeään Investment Court System (ICS) muotoon. Muutoksen uskotaan valiokunnan mielestä tuovan lisää kansallista kontrollia ja lisäävän avoimuutta.

Sopimus viedään EU-parlamentin äänestykseen helmikuussa, joten vielä on aikaa vaikuttaa Suomen meppien äänestyskäyttäytymiseen.

Kerro mielipiteesi suoraan Suomen mepeille tai allekirjoita Euroopan laajuinen kansalaisaloite (linkki) (linkki)

Suomen edustajien toimintaa voi seurata esimerkiksi täältä.

Jakoa
Tagit

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset