Eurooppa Maahanmuutto

EU-edustajat vaativat solidaarista turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamista EU-maihin

Euroopan unioniin keväällä 2020 pyrkineitä laittomia siirtolaisia Evrosilla. Kuva Shutterstock.

Dublin-järjestelmä on EU-maiden sopimus siitä, minkä maan vastuulle turvapaikanhakijat kuuluvat.

Vuonna 2013 hyväksytty Dublin III -sopimus asettaa monenlaisia vastuita sen allekirjoittajamaille koskien turvapaikanhakijoiden vastaanottoa ja turvapaikkahakemusten käsittelyä. Nykyinen järjestelmä asettaa paljon painetta siirtolaisvyöryn ensilinjan maille, joita ovat lähinnä Kreikka, Italia, Malta ja Espanja.

Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien komitea LIBE äänesti 2. joulukuuta solidaarisuuteen perustuvasta mekanismista, joka takaisi sen, että turvapaikanhakijoiden taakka jaettaisiin kaikille EU-jäsenmaille. Päätöslauselmassa muistutetaan, että nykyinen Dublin-järjestelmä on osoittautunut tehottomaksi laajojen siirtolaisvirtojen hallinnoinnissa.

Päätöslauselman avulla EU-parlamentti vaatii myös perheenyhdistämistä koskevien säännösten yhtenäistämistä siten, että yksintulleet alaikäiset turvapaikanhakijat hyötyisivät tulevista säädöksistä.

Päätöslauselman puolesta äänesti 45 EU-parlamenttiedustajaa, vastaan 10 ja 13 oli poissa.

Liberaali ranskalainen EU-parlamenttiedustaja Fabienne Keller (Agir) muistutti, että EU-jäsenmaiden ei tarvitse odotella uuden maahanmuutto- ja turvapaikkapaketin voimaan astumista.

– EU:n turvapaikkapolitiikka voisi olla paljon tehokkaampi ja humaanimpi, kun nykyisten määräystentoimeenpanoon osoitettaisiin enemmän huomiota ja resursseja kansallisella ja paikallisella tasolla, Keller vaati.

Päätöslauselma tulee lähipäivinä äänestykseen EU-parlamentin täysistunnossa.

Lähde Schengenvisainfo.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa