Kolumnit

EU-elvytyspaketti ja kokoomuksen arvopohja

Petteri Orpo. Kuva Kokoomus / Kristian Tervo

Onko kokoomuksen arvopohjan mukaan kaikki kaupan, myös kansallinen etu?

Kaavailtu EU-elvytyspaketti on Suomen kannalta katastrofaalinen: Suomi maksaa EU:n 750 miljardin euron elvytyspakettiin noin 6,6 miljardia euroa mutta on saamassa takaisin vain noin 2,7 miljardia.

Perustuslakivaliokunta saattaa kallistua vaihtoehtoon, jonka mukaan elvytyspaketin hyväksyntään vaadittaisiin eduskunna äänestyksessä 2/3 -enemmistö.

Iltalehti kirjoittaa, että oppositiopuolueista perussuomalaisilla on 39 kansanedustajaa, eikä puolueelta missään tapauksessa tulisi tukea paketille.

Kristillisdemokraateilla on viisi kansanedustajaa ja Liike Nytillä yksi, eikä näiden puolueiden tuella määräenemmistöä vielä saataisi.

Jos kokoomus tukisi elpymispakettia eduskunnan äänestyksessä, sosialistipääministeri Sanna Marinin tavoite paketin hyväksymiseksi saattaisi käydä toteen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kannattaa paketin hyväksymistä, mutta varmuutta muiden kokoomuslaisten äänestyskäyttäytymisestä ei vielä ole. Yleensä hyvin vahvasti EU-myönteinen mutta oppositiossa hyvin kevyesti EU-kriittinen kokoomus on Marinin onneksi aina valmis käymään kauppaa Suomen velkaantumisella omien tavoitteidensa saavuttamiseksi.

– Jos näin käy, odotamme Marinilta jotakin myönnytystä tai vaihtokauppaa vastineena siitä, että äänestäisimme eduskunnassa elpymispaketin hyväksymisen puolesta, kokoomuksen eräs strategi kertoo Iltalehdelle.

Vaihtokauppailmoituksen huomasi myös perussuomalaisten kansanedustaja ja 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra, joka alleviivasi epäilyä kokoomuksen todellisesta arvopohjasta.

– Sulle, mulle, sulle, mulle. Viis Suomesta, sen kansasta ja kansallisesta edusta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit