Eurooppa Politiikka

EU haluaa rahoittaa kriisimaissa toimiville ”ystävällisille tahoille” aseita

EU haluaa tulevaisuudessa ”turvata rauhaa” kriisialueilla rahoittamalla kumppaneita ja varustamalla niitä aseilla. Suunnitelma suoritetaan ”eurooppalaisen rauhanyhteistyön” nimissä 10,5 miljardin budjetilla.

EU-ulkoasioista vastaava edustaja ja EU-parlamentin varapuheenjohtaja Federica Mogherini esitteli suunnitelman keskiviikkona. Hankkeen budjetti on 10,5 miljardia euroa vuosien 2021 ja 2027 välisenä aikana. Ohjelma kattaa EU:n omien rauhanturvaamisoperaatioiden kulut, mutta uutuutena myös ”ystävällisten joukkojen” varustautumiskuluja maailman laajuisesti.

Vastaavia ohjelmia mutta ilman aseita on viety läpi EU:n toimesta, ja ohjelmia on käynnissä tälläkin hetkellä.

Ehdotus on rakennettu jo vuonna 2004 alkaneelle ”Afrikan rauhanyhteistyö”-projektille. Tällä ohjelmalla on rahoitettu afrikkalaisten sotilaiden palkkoja, kuljetus- ja logistiikkakuluja sekä terveydenhuoltoa. Aseiden myyminen on ollut EU-sääntöjen mukaan kiellettyä ohjelman puitteissa EU-budjettisäännöstön vuoksi.

Ohjelma EU-budjetin ulkopuolelle

Mogherini haluaa kiertää EU-budjetin säännöstön siirtämällä ohjelman omaksi kokonaisuudekseen. Tästä esimerkkinä hän käyttää G5-iskuryhmää, joka toimii Afrikassa viiden eri valtion alueella Sahelin alueella. G5 taistelee terroristiryhmiä ja ihmissalakuljetusta vastaan.

Laajennus omaksi organisaatioksi EU-budjetin ulkopuolelle ei rajaisi toimintaa ehdotuksen mukaan nykyiselle Afrikan alueelle, vaan toiminta-alue laajenisi koko maailman kattavaksi.

Uuden organisaation kautta myytävät aseet ja niiden myymisestä tehtävät päätökset tehtäisiin  ”erityisen tarkan tutkimuksen jälkeen ja erityistapauksissa”. Ohjelma velvoittaa EU:n myös valvomaan, mitä aseille tapahtuu myynnin jälkeen. – Tarkoitus ei ole myydä aseita ja yksikertaisesti luovuttaa niitä käyttäjälle, kertoo Mogherini.

– Viime vuosien kehitys on näyttänyt, että EU:n tulisi näyttäytyä aktiivisemmin kansainvälisellä näyttämöllä, kertoo Mogherini. Tätä ”esiintymistä” varten tarvitaan kalustoa, ja italialainen haluaa lisätä EU-ulkomaaoperaatioiden rahoitusta ja tukea ”ystävällisille partnereille”. Mogherinin esittämä lisäys on kolminkertainen verrattuna vuosien 2014 ja 2020 välille budjetoituun 3,5 miljardiin euroon.

Trump syyllinen EU:n turvallisuushimoon?

EU:n johtajien halu itsenäistyä juontaa pitkälti Trumpin käytöksen ”arvaamattomuudesta” tai Trumpin vaatimuksista ja Nato-kumppaneitaan kohtaan puolustusbudjettien riittämättömyydestä esittämästä kritiikistä. Uuden eurooppalaisen puolustuksen ristiäisiin kerääntyi jo viime joulukuussa 25 kaikista 28 EU-maasta. Kastejuhlassa päätettiin 17 eri sotilasoperaatiosta, joihin kuului muun muassa vedenalaisten miehittämättömien alusten ja panssariajoneuvojen hankintoja EU-joukoille.

EU-puolustusrahasto

Toimintaa on tarkoitus rahoittaa EU-budjetin ulkopuolelta ”EU-puolustusrahaston” kautta. Rahastolle on tarkoitus ampua lähtölaukaus vuonna 2021. EU-komission mukaan rahaston varoja tullaan sijoittamaan seitsemän vuoden aikana 4,1 miljardia tutkimukseen ja kehitystöhön sekä lisäksi 8,9 miljardia prototyyppien rakentamiseen.

Komissio haluaa sulkea USA:n ja kolmansien maiden teollisuuden ohjelman ulkopuolelle. – Rahasto on tarkoitettu yrityksille, jotka toimivat EU:ssa, kertoo teollisuuskomissaari Elzibieta Bienkowska.

Kolmannen maailman yritykset voivat osallistua ”vain täyttäessään erittäin tiukat kriteerit”. Tämä linjaus jättää kaikki USA:ssa, Venäjällä tai Kiinassa toimivat sisaryritykset rahaston ulkopuolelle. – Tuettavissa yrityksissä Euroopan turvallisuuden vuoksi tehtäviä päätöksiä ei voida jättää EU:n ulkopuolella sijaitsevien yritysten tehtäväksi, kertoo EU-edustaja.

Mogherini ei usko, että USA reagoi tähän uuteen linjaan, koska eurooppalaiset eivät estä Yhdysvaltojen varusteluteollisuuden pääsyä EU-markkinoille.

– Minä uskon, että USA tulee ymmärtämään täysin sen, että eurooppalaiset rahat käytetään eurooppalaisten projektien tukemiseen. Tämä ei liene mikään yllätys, sanoo Mogheriini.

Lähteet: EU-tiedote / Euroopan komissio, Mogherini

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit