Eurooppa Politiikka

EU haluaa rangaista siirtolaisvastaisia maita

Kuva nmatech / Deviant Art.
Euroopan Unionin on säästettävä ja säilytettävä ulkoinen yhtenäisyyden kulissi. Tätä kulissia EU alkaa hoitamaan sekkivihollaan. Ne jotka eivät suostu siirtolaisvirran taakanjakoon menettävät EU-rahojaan. Nämä leikkaukset kohdistuvat Itä-Eurooppaan ja erityisesti Puolaan ja Unkariin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaa sitoa EU-tukirahat yhteiseen siirtolaispolitiikkaan ja Euroopan yhteisiin arvoihin. Brexitin jälkeinen EU joutuu säästämään tai tukkimaan brittien jättämän noin 14 miljardin euron aukon. Nettomaksajien ja nettohyötyjien välillä käydään kiivasta kädenvääntöä, koska juuri suurimmat edunsaajat ovat vähinten kiinnostuneita osallistumaan Euroopan siirtolaispolitiikan arvojen toteuttamiseen.

Brysselissä käytävät keskustelut lämpenevät

Merkel on tehnyt selväksi, ettei EU-solidaarisuus ole yksisuuntainen katu. Tätä sanomaa tukevat EU-talouskomissaari Günther Oettinger ja EU-parlamentin presidentti Antonio Tajani.

– Jos joku ei kunnioita sääntöjä on siitä maksettava, kertoo italialainen Tajani.

Puolan eurooppaministeri Konrad Szymanski on eri mieltä. Hän korostaa, että jos siirtolaisongelma ja taakanjako ratkaistaan enemmistöpäätöksellä ”joutuu EU todelliseen poliittiseen kriisiin, joka tulee vaikuttamaan unionin yhtenäisyyteen”.

Minkä maiden tukia ollaan leikkaamassa?

Puola

Puolan saamista EU-tuista suurin osa (60%) virtaa aluepoliittisiin kehitysprojekteihin. Loput 40 prosenttia valuu maanviljelykselle. Aluekehityksen tarkoituksena on kaventaa EU-alueen sisällä vallitsevaa epätasapainoa.

Puola sai vuonna 2015 EU-kassasta 13,357 miljardia euroa. Tämä on melkein kymmenen prosenttia EU:n 145 miljardin euron budjetista, vaikka Puola maksaa vain 3,72 miljardia euroa yhteiseen kassaan.

Puolan olisi EU-taakanjakosopimuksen mukaan pitänyt ottaa vastaan 6 182 siirtolaista Kreikasta tai Italiasta. Puola ei ole vielä ottanut vastaan yhtään siirtolaista.

Unkari

Unkari sai vuonna 2015 EU-kassasta 6,63 miljardia euroa. Näistä rahoista kaksi kolmannesta meni aluepoliittisiin projekteihin ja loput maanviljelykselle. Toiseen suuntaan Unkarista valui 946 miljoonaa euroa EU:n 145 miljardin euron yhteisbudjetin kartuttamiseksi.

Unkarin tulisi ottaa 1 294 siirtolaista EU-taakanjakosopimuksen mukaisen järjestelyn perusteella, mutta Unkari ei ole vielä ottanut vastaan yhtään siirtolaista.

Tsekki

Tsekki saivat vuonna 2015 EU:lta 7,1 miljardia euroa. Näistä rahoista 82 prosenttia ohjattiin aluepoliittisiin projekteihin ja noin 16 prosenttia maanviljelykselle. Vastavuoroisesti Tsekki maksoi EU-kassaan 1,32 miljardia euroa.

EU-taakanjakosopimus velvoittaa Tsekin ottamaan 2 679 siirtolaista Kreikasta tai Italiasta. Tähän mennessä Tsekkeihin on päässyt kaksitoista siirtolaista.

Slovakia

Slovakia sai vuonna 2015 EU-kassasta 3,74 miljardia euroa. Tästä 83 prosenttia meni aluepoliittisiin projekteihin ja 15 prosenttia maanviljelykselle. Slovakia maksoi EU:lle jäsenmaksua 608 miljoonaa euroa.

Slovakian tulisi ottaa 886 siirtolaista EU-taakanjakosopimuksen mukaan. Tähän mennessä maahan on päästetty 16 siirtolaista.

Lähde: T-online

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit