Eurooppa Politiikka

EU haluaa ’valeuutisten’ torjujiksi Sorosin rahoittamia ’riippumattomia faktantarkastajia’

George Soros. Kuva Niccolò Caranti / Wikimedia Commons. / CC BY-SA 3.0
EU:n komissio on ehdottanut uusia toimia, joilla torjutaan tietoverkkojen disinformaatiota ja ”valeuutisia”. Toimiin sisältyisi EU:n laajuiset menettelytavat disinformaatiota vastaan sekä tuen ”riippumattomien faktantarkastajien verkostolle”.

Aiemmin tällä viikolla EU:n komissio ilmoitti uudesta ehdotuksestaan, väittäen verkkotiedotteessaan sen ”kannustavan laatujournalismia ja edistävän medialukutaitoa”.

”Netin valeuutisten ja disinformaation käyttö informaatiosotaan uhkaa vakavasti yhteiskuntiemme turvallisuutta. Luotettavien informaatiokanavien käyttö haitalliseen ja eripuraa aiheuttavaan sisältöön vaatii terävän reaktion, joka perustuu lisääntyneeseen avoimuuteen, jäljitettävyyteen ja vastuullisuuteen”, turvallisuusasioiden komissaari Julian King totesi.

”Internet-alustoilla on keskeinen rooli estäessään vihamielisiltä toimijoilta alustojensa väärinkäytön sekä suojelemalla asiakkaitaan ja yhteisöään”, hän lisäsi.

Uusilla käytännöillä pyritään lisäämään poliittisen mainonnan läpinäkyvyyttä sosiaalisessa mediassa sekä luomaan riippumaton faktantarkastusverkosto, johon osallistuvat International Fact-Checking Networkin (IFCN) jäsenet. (Kansalaisen toim: Muun muassa toimittaja Johanna Vehkoo on IFCN:n suomalaisjäsen.)

IFCN:n on perustanut yhdysvaltalainen Poynter-instituutti, joka verkkosivustollaan kertoo saavansa rahoituksensa suurelta osin erilaisilta säätiöltä, joihin kuuluu myös keinottelijamiljardööri George Sorosin Open Society Foundations.

Useat muut faktantarkastuspalvelut, kuten saksalainen Correctiv, on yhdistetty myös Sorosiin ja Open Society Foundationsiin.

EU ja sen useat jäsenmaat, kuten Saksa ja Ruotsi, ovat voimakkaasti painostaneet sosiaalisen median jättiyrityksiä, kuten Googlea ja Facebookia, torjumaan alustoillaan ”valeuutisia” ja ”vihapuhetta”.

Ensivuoden parlamenttivaaliensa edellä Ruotsin hallitus on ollut eräs äänekkäimmistä ”valeuutisten” vastustajista. Ruotsin on käynyt viime viikkojen aikana korkean tason keskusteluita teknologiayritysten kanssa ja Facebook on jopa myöntänyt hallitukselle erityisluvan poistaa ”valetilit”.

Chris Tomlinson / Breitbart 28.4.2018

  • 1.6K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset