Eurooppa Politiikka

EU-johtaja: Puolan ja Unkarin hyväksyttävä ’EU-arvot’ tai jätettävä EU

Europarlamentin koordinaattori Guy Verhofstadt lehdistötilaisuudessa 29.3.2017. Kuva: © EU 2016 - Europarlamentti
Europarlamentin suurinta liberaaliryhmää (ALDE) johtava Guy Verhofstadt on kehottanut Unkarin ja Puolan oikeistohallituksia joko hyväksymään liberaaliarvot tai jättämään EU.

Europarlamentin Brexit-neuvottelija Guy Verhofstadt totesi, ettei EU:ssa ole ”paikkaa” kansoille, jotka vaaleissa äänestivät itselleen oikeistohallituksen luomaan ”epäliberaalia yhteiskuntaa”.

”EU … muodostettiin kansalaistensa vapauden, demokratian ja laillisuusperiaatteen takaamiseksi. Jos Unkarin ja Puolan hallitukset haluavat rakentaa suljettuja ja epäliberaaleja yhteiskuntia, niiden on tehtävä se EU:n ulkopuolella ”, hän jyrähti keskiviikkona Twitter-viestissään.

Hän lisäsi: ”Unionissamme ei ole sijaa valtioille, joille kelpaa EU:n rahat ja yhtenäismarkkinat, mutta jotka hylkäävät yhteiset arvomme #ValuesFirst”

Twitterissä Verhofstadt väitti, että kansallisen identiteetin mainitseminen on mahdollisesti kiihottamista.

”Meidän on varottava ns. ’kansallisten arvojen’ puolustamiseen perustuvaa kerrontaa, jota käytetään naamioimaan rasistista kiihotusta, jolla lietsotaan pelkoa maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaan”, hän väitti.

Unkaria ja Puolaa johtavat populistiset oikeistohallitukset ovat eturintamassa vastustaneet EU:n parlamentin syyskuussa 2015 hyväksymää maahanmuuttajien uudelleensijoittamisjärjestelmää.

Ilman vaaleja valittu EU:n toimeenpaneva elin, EU:n komissio, on myös tuominnut ”oikeusvaltioperiaatteen” rikkomisena Puolan oikeusjärjestelmän muutokset, joissa joidenkin järjestelmän jäsenien valinta on siirretty vaaleilla valituille hallituksille.

EU-johtajat ovat sittemmin uhanneet poliittisilla ja taloudellisilla ”seurauksilla”, elleivät Unkari ja Puola vastaanota enemmän maahanmuuttajia.

Silti Puolan pääministeri Beata Szydło iski maaliskuussa takaisin julistamalla, että ”Visegrad-ryhmä, Puola mukaan lukien, ei koskaan hyväksy kiristystä”. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on samoihin aikoihin todennut maallaan olevan maahanmuuttopolitiikka, jonka ”korvaamista ei suunnitella”.

Puola on kuitenkin äskettäin hyvitellyt EU:ta siirtämällä syrjään EU-vastaisia ministereitä ja kertoen EU:lle parannuksista, mutta kuitenkin kieltäytyen lopettamasta oikeuslaitoksen uudistamista.

Korjaus 12.1.2018 klo 23:25: Guy Verhofstadt ei ole Europarlamentin puheenjohtaja.

Liam Deacon / Breitbart 10.1.2018

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit