Eurooppa Politiikka

EU-johtajien huippukokous – Unkarin Orbán: kaikki riippuu rajojen hallinnasta

Viktor Orban Europarlamentin huippukokouksessa kesäkuussa 2015

Kaikki siirtolaiskriisiin liittyvä riippuu täysin siitä, saadaanko rajat hallintaan vai ei, Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi perjantaina EU-johtajien huippukokouksen jälkeen Brysselissä.Ennen huippukokousta Visegrad-maiden (Tsekki, Unkari, Puola, Slovakia) johtajat tapasivat ja sopivat yhteisestä lähestymistavasta kolmeen avainkysymykseen, Orbán kertoi, eli “rajat täytyy saada kontrolliin”, “kaikki laittomat siirtolaiset jotka ovat tulleet pitää lähettää takaisin” ja “kaikki tulossa olevat laittomat siirtolaiset täytyy pitää EU:n rajojen ulkopuolella”.

Orbán kertoi Unkarin ottaneen jo omat rajansa hallintaan, mutta mainitsi Kreikan olevan kyvytön ja Italian olevan “joko kykenemätön tai haluton” tekemään saman.

“Italian tilanne on dramaattinen,” hän sanoi. Turkin tilannetta hän kuvasi “hauraaksi”, ja tilanteen epävarmuus herättää epäilyksiä mahdollisesta uudesta laittomien siirtolaisten hyökyaallosta Länsi-Balkanille.

Unkari kykenee tarvittaessa pysäyttämään uuden laittomien siirtolaisten aiheuttaman kriisin, hän sanoi. Kuitenkin kun puhutaan Unkarissa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden vapaasta  Eurooppaan siirtymisestä ja erityisesti sen  estämisestä – vastuu on Brysselissä, Orbán totesi.

Bryssel voisi auttaa korjaamalla “epärealistisen” säännön, joka estää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pitämisen haltuunotettuna. Pääministerien kokous on hylännyt asiaa koskevan ehdotuksen, Orbán kertoi.

Pääministeri Orbán sanoi huippukokouksen yhdeksi tärkeäksi saavutukseksi yhteisymmärryksen siitä, että EU:n pitäisi neuvotella Afrikan maiden kanssa vastaavat pakolaissopimukset kuin sillä on tällä hetkellä Turkin kanssa.

Hän alleviivasi, että sellaiset sopimukset tulevat olemaan avainasemassa vähennettäessä laittomien siirtolaisten virtaa Afrikan maista. Hänen mukaansa EU:n olisi välttämätöntä allekirjoittaa vastaava pakolaissopimus myös  Egyptin kanssa.

Orbán sanoi, että vaikka Unkarin ehdotusta pakolaisleirien perustamisesta EU:n alueen ulkopuolelle on aiemmin luonnehdittu “epäinhimilliseksi, mahdottomaksi toteuttaa tai mielettömäksi”, ajatus on nyt “saavuttanut yleisen hyväksynnän”.

“Tällä hetkellä keskustelemme siitä, kuinka asia pitäisi toteuttaa, keiden kanssa asiasta pitäisi neuvotella ja minne voisimme perustaa tällaiset keskukset,” Orbán sanoi.

Daily News Hungary

27.12 lisätty video Orbánin lehdistötilaisuudesta

Jakoa

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset