Eurooppa Politiikka

EU käynnistää rikkomusmenettelyt Unkaria, Puolaa ja Tsekkiä vastaan maiden siirtolaispolitiikan vuoksi

Kuva Wikimedia Commons.

Euroopan komissio on käynnistänyt rikkomusmenettelyt Unkaria, Puolaa ja Tsekkiä vastaan, koska maat ovat kieltäytyneet vastaanottamasta EU:n maille määräämiä uudelleensijoituspakolaisia.

EU:n siirtolaiskomissaari Dimitris Avramopoulos kertoi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että komissio lähettää virallisen nootin Unkarille, Puolalle ja Tsekille, millä komissio kertoo aloittavansa rikkomusmenettelyn maita vastaan, jotka ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan Euroopan unionin maille määräämiä uudelleensijoitettavia pakolaisia määräajassa.

Avramopoulos sanoi, että komissio ei jätä unionin reuna-alueilla olevia jäsenmaita ilman apua, mutta edellyttää, että kaikki jäsenmaat osallistuvat uudelleensijoitusohjelmaan.

Unkari, Puola ja Tsekki eivät ”taivu kiristykseen”

Puolan ja Unkarin ulkoministerit kieltäytyivät yhdistämästä pakolaisten uudelleensijoittamista EU-tukiin.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa, Unkarin ulkoministeri Peter Szijjártó sekä hänen puolalainen kollegansa Witold Waszczykowski sanoivat, että ”emme aio hyväksyä niiden taloudellisilla seurauksilla kiristämistä, jotka kieltäytyvät ottamasta vastaan pakolaisia. Näitä asioita ei voi yhdistää”.

Waszczykowski painotti, että pakolaisten uudelleensijoitusohjelmaa ei voi yhdistää EU-tukiin, sillä EU-tukia säädellään sopimuksilla. Hän lisäsi, että Puola ei suostu sakoilla tai EU-tukien menetyksellä kiristettäväksi pakolaisasiassa.

Unkarin ulkoministeri yhtyi hänen lausuntoonsa ja sanoi, että Euroopan komission syytökset ovat poliittisia, eivät lainsäädäntöön pohjautuvia, eikä Unkari myöskään tule taipumaan kiristykseen tai rangaistuksiin pakolaisasiassa.

Tsekin ulkoministeri Milan Chovanec kertoi jo huhtikuussa, että Tsekki mieluummin kohtaa sanktiot kuin ottaa vastaan pakolaisia. Hän perusteli päätöstä turvallisuusseikoilla.

Uudelleensijoitusohjelmaan osallistuminen mahdotonta

Unkarin hallituspuolueen Fideszin ryhmänjohtaja Lajos Kósa sanoi aiemmin päivällä, että uudelleensijoitusohjelmaan osallistuminen on mahdotonta avoimien asioiden valtavan määrän vuoksi.

Kósa sanoi myös, että rikkomusmenettelyt ovat EU:ssa yleisesti käytetty järjestely, ja niitä laitetaan liikkeelle satoja joka vuosi.

”Menettely tulee olemaan kuten tavallisesti: seuraa keskusteluja, kaikki menettelyn vaiheet käydään läpi, ja lopussa – jos menettely etenee sinne saakka – Eurooppaoikeus päättää,” Kósa sanoi.

”Jos EU parantaisi siirtolaisuutta koskevia määräyksiä, järjestys palautuisi, eikä olisi mitään siirtolaiskriisiä,” hän lisäsi.

Visegrad Post

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa