Eurooppa Talous

EU käyttää Italian lähenevää velkakatastrofia populistien kaatamiseen

Euroopan keskuspankki. Kuva Pixabay.
Italian hallitus tulee kasvattamaan jo ennestään suuria julkisia menoja ja velkaa. EU  käyttää tilannetta populistien kaatamiseen.

Italian hallitus on luvannut keventää verotusta sekä uudistaa perusturvaa sekä eläkejärjestelmää, mikä tulee väistämättä kasvattamaan maan jo ennestään massiivista julkista velkaa, kertoo ajatushautomo Gefira.

Matteo Salvinin Lega on noussut vaalien jälkeen suurimmaksi puolueeksi ja hallitsee Italiaa hallituskumppaninsa Luigi Di Maion M5S:n kanssa. Puoluejohtajat sekä pääministeri Giuseppe Conti tietävät, että jos he eivät toimi äänestäjien odotusten mukaisesti, he tulevat menettämään asemansa.

Suunnitellut uudistukset tulevat kasvattamaan valtion budjettia 125 miljardilla eurolla.

Italian velkavuori on aivan toista maata kuin Kreikan

Italian velka lähentelee jo 2 300 miljardia euroa.

Euromaiden julkisten velkojen suuruuksia. Kuvan tiedot Gefira.

Valtavan koon lisäksi suuri ongelma on julkisen velan rakenne.

Koko summasta 1 900 miljardia euroa on valtion joukkovelkakirjoja, ja suurimman osan tästä omistavat italialaiset pankit ja vakuutusyhtiöt. Pankki- ja vakuutussektorin kunto on kyseenalainen: viime vuonna Italian hallitus joutui pelastamaan Banca Monte dei Paschi di Siena -pankin sekä Banca Popolare di Vicenzan (BPVI) ja Veneto Bancan veronmaksajien varoilla.

Kun Italian hallituksen muodostaminen osoittautui haasteelliseksi keväällä, markkinat reagoivat epävarmaan tilanteeseen ja Italian hallituksen joukkovelkakirjat menettivät 8 prosenttia arvostaan. Paineen jatkuessa Italian pankit saattavat joutua myymään joukkovelkakirjansa tappiolla taatakseen sen, että niiden taloudellinen tilanne ei heikkene entisestään. Ne saattavat myös joutua lisäämään pääomaa tai nostamaan korkoja ja vähentämään antolainoitusta. Viimeksi mainittu näkyisi Italian talouden hidastumisena ja pahentaisi syöksykierrettä entisestään.

EU käyttää tilannetta hyväkseen kaataakseen populistiset liikkeet

Kun populistiset Lega ja M5S yhdistivät voimansa saadakseen aikaan hallituksen, Euroopan keskuspankki yllättäen vähensi Italian velkakirjojen ostoja ja rankaisi näin eurokriittisiä populisteja. EU-komission Günther Oettinger sanoi tämän olevan signaali Italian kansalle, että he eivät äänestäisi oikeistolaisia tai vasemmistolaisia populisteja, mutta jos he äänestävät Brysseliä myötäileviä demokraatteja, Italian velkakirjojen osto voi jatkua.

Kansalainen kertoi toukokuun lopussa, että EU-eliitti on päättänyt murskata Italian selkärangan, kuten se teki jo Kreikan kohdalla. Skenaario on seuraava: lietsotaan käyntiin Italian julkisen velan kriisi, provosoidaan paniikki, ja sitten Italia otetaan komission hallintaan.

Seuraava Euroopan laajuinen talouskriisi saattaakin lähteä liikkeelle Italian velkaongelmista joita Euroopan keskuspankki ja EU ovat haluttomia ratkaisemaan kaataakseen Italian populistit varoitukseksi kaikille Euroopan maille, joissa populistiset liikkeet ovat nousussa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa