Eurooppa Talous

EU kiihdyttää talousneuvotteluita Meksikon kanssa provokaationa Yhdysvalloille

Euroopan unioni (EU) on ilmoittanut kiihdyttävänsä talousneuvotteluita Meksikon kanssa, minkä eräs MEP nimesi provokaatioksi Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vastaan.Euroopan komissio, EU:n vaaleilla valitsematon toimeenpaneva elin ilmoitti keskiviikkona, että EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström on sopinut neuvotteluista Meksikon talousministerin Ildefonso Guajardo Villarrealin kanssa. Neuvotteluja on tarkoitus käydä huhti- ja kesäkuussa.

Cecilia Malmström

Trumpin retoriikan perusteella Meksiko voi joutua neuvottelemaan uudelleen NAFTA -sopimuksen (Nort American Free Trade Association), josta saattaisi olla seurauksena korkeammat Yhdysvaltojen tuontitullit.

Huonosti peitellyssä näpäytyksessään Yhdysvaltojen presidenttiä kohtaan EU:n kauppakomissaari ja Meksikon talousministeri totesivat yhteisessä lausunnossaan:

”Yhdessä todistamme huolestuneena protektionismin kasvua ympäri maailmaa. Rinta rinnan, samanmielisten kumppanien lailla, meidän täytyy nousta puolustamaan ajatusta globaalista, avoimesta yhteistyöstä”.

Useat MEP:t ovat myös vaatineet Euroopan komissiota estämään Ted Mallochin valinnan EU-lähettilääksi. Trumpin suosikki Ted Malloch on euroskeptinen ja UKIP:n edellisen johtajan Nigel Faragen ihailija.

”Yhdysvallat on läheisin liittolaisemme, mutta Donald Trump tahtoo Euroopan jakautuvan ja heikkenevän. Aivan kuten Vladimir Putin,” Manfred Weber, keskusta-oikeistolaisen EPP-ryhmän (European People’s Party) puheenjohtaja kertoi Euroopan parlamentissa keskiviikkona.

EPP-ryhmä on lähellä Saksan liittokansleri Angela Merkeliä, ja komission nykyinen liberaali, Brexitin vastainen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nousi komission puheenjohtajaksi EPP:stä.

Janice Atkinson, MEP ja ENF-ryhmän (Europe of Nations and Freedom) varapuheenjohtaja sanoi, että Meksiko-puheet olivat ensimmäistä kertaa esillä EPP:n suljetussa kokouksessa.

Hän kertoi myös, että EU:n ja Meksikon yhteinen siirto on tarkoitettu Yhdysvaltojen uuden hallinnon uhmaamiseksi.

”On melko järkyttävää, että vaaleilla valittu vapaan maan johtaja tuomitaan siitä, että hän toteuttaa vaalilupauksensa. En anna tukeani sille, että Merkelin ihmiset asettavat Meksikon tai Kanadan presidentit Yhdysvaltojen presidentin, Trumpin, edelle.

”Tämä on puhdas provokaatio. Näiden kahden Yhdysvaltojen rajavaltioissa asuvan, Trumpin kanssa erimielisyyksissä olevan ihmisen kutsuminen kauppaneuvotteluihin on Euroopan parlamentille tunnusomainen tapa hoitaa asioitaan,” Atkinson sanoi.

EU:lla ja Meksikolla on ollut vapaakauppasopimus vuodesta 2000 alkaen. Kaupankäynti kumppanusten välillä on kaksinkertaistunut sopimuksen solmimisen jälkeen, ja nyt onkin havaittavissa toiveita kaupankäynnin laajenemisesta edelleen.

EU-poliitikot ovat kritisoineet äänekkäästi Trumpia koko hänen lyhyen valtakautensa ajan. Entinen Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz sanoi, että Yhdysvaltojen presidentti on ”epäamerikkalainen”, ja Margaritis Schinas, Junckerin virallinen tiedottaja vihjasi Trumpin haluavan ”erotella” rodun ja uskonnon perusteella.

Breitbart

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa