Eurooppa Politiikka

EU-komissaari Jyrki Katainen tapasi EU-lobbaajia 7 kertaa eikä tapaamisista tehty muistiinpanoja

Jyrki Katainen. Kuva EPP / Flickr / CC BY 2.0
EU-komissaari Jyrki Katainen tapasi seitsemän kertaa lobbaajia ilman että tapaamisista tehtiin pöytäkirjoja. Katainen on aiemmin vaatinut tekemään lobbaajien tapaamisista pöytäkirjat.

Euroopan unionin työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava komissaari Jyrki Katainen tapasi seitsemän kertaa EU-lobbaajia, eikä näiden tapaamisten aikana tehty pöytäkirjoja, kertoo EU Observer.

Pöytäkirjojen ja muistiinpanojen puute on täydellisessä ristiriidassa Kataisen aiempien lausuntojen kanssa. Kataista haastateltiin helmikuussa hänen tapaamisestaan Jose Manuel Barroson kanssa. Tästäkään tapaamisesta ei tehty pöytäkirjoja tai muistiinpanoja. Katainen selitti asian siten, että Barroso on ”hänen ystävänsä, eikä ystävien tapaamisista tehdä pöytäkirjoja”.

– Kun otan kaverin kanssa kaljat, en tee muistiinpanoja siitä, mitä kaveri sanoo minulle – Katainen selvitti ja jatkoi – mutta jos joku lobbaa minulle, tietenkin paikalla on joku kabinetista tekemässä muistiinpanoja.

Eräässä tapaamisessa Katainen tapasi Sanoma Groupin lobbaajat.

– En ole tietoinen mistään tähän tapaamiseen liittyvistä muistiinpanoista enkä tiedä tässä suhteessa yleisiä kokouskäytäntöjä, Sanoma Groupin edustaja sanoi EU Observerille.

Monen muun komission korkean virkailijan joukossa myös komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on tavannut lobbaajia ilman että muistiinpanoja tilaisuuksista olisi tehty.

Esimerkkinä lobbaajien tapaamisten läpinäkyvyyden tärkeydestä on Andrus Ansipin tapaamiset IT-yhtiöiden, kuten tekoälyn parissa toimivan Aragon sekä Microsoftin ja Ciscon kanssa. Näistä tapaamisista tehtiin muistiinpanot, ja yhdessä tapaamisessa Arago pyysi EU:a laatimaan lait, jotka sallivat koneiden tekevän päätöksiä omatoimisesti.

Kun lobbaajien pyynnöt ovat noinkin merkittäviä, on vähintäänkin perusteltua, että tapaamisista jää muistiinpanot julkisuuteen tuotavaksi.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa