Eurooppa Politiikka

EU-komissio haluaa auttaa Turkkia viisumivapauden saamisessa

Tällä viikolla Brysselin spesialistit tulevat matkustamaan Turkkiin auttaakseen Turkkia viisumivapauden saamisessa. Viisumivapauden suunnitellaan alkavan lokakuussa.


Turkin vaatiman viisumivapauden synnyttämän kiistan johdosta EU-Komissio tulee lähettämään tällä viikolla eksperttejä Turkkiin, jotta maa voisi täyttää vaaditut ehdot.

”EU-komission ja Euroopan ulkosuhdehallinnon ekspertit tulevat tällä viikolla matkustamaan Turkkiin käydäkseen EU:n ja Turkin välisiä viisumivapauteen liittyviä teknisiä keskusteluja”, sanoi nykyinen EU-sisäasiainkomissaari Dimitris Avramopoulos Die Weltille. Kreikkalaiskomissaari kertoi myös itse matkustavansa ”piakkoin” Turkkiin.

Avramopoulos jatkoi vielä: ”Me teemme kaikkemme, että EU:n ja Turkin välinen yhteinen sopimus toimisi suunnitelmien mukaisesti ja me tulemme antamaan edelleen tukea ja asiantuntemusta, että viisumivapauden vaatimien uudistuksien täytäntöönpanoa saadaan nopeutettua.

Turkin viranomaisten kanssa ollaan yhteydessä teknisellä ja poliittisella tasolla. ”Kaikkien edellytysten tulee täyttyä, jotta Turkki saisi viisumivapauden”, jatkoi komissaari. EU:n kanta on aina ollut selvä tässä kysymyksessä.

Avramopoulos painotti myös sitä, kuinka tärkeitä Turkin ja EU:n väliset suhteet ovat: ”Turkki on EU:n avainpartneri ja me olemme Turkin avainpartneri. Olemme syvästi vakuuttuneita, että tätä kumppanuutta on vahvistettava, ja tämä on ohjenuoramme kaikissa kontakteissamme.”

Viisumivapauden ehdot

EU-Komissio haluaa esittää syyskuussa uudelleen analyysin siitä, kuinka Turkki on täyttänyt viisumivapaan matkustamisen edellyttämät 72 vaadetta. Viime viikolla Komission tiedottaja ilmoitti, että vielä on viisi vaadetta, joiden on toteuduttava. ”Tilanne ei ole muuttunut sitten viimeisimmän edistymisraportin julkistamisen jälkeen”, sanoi tiedottaja Natasha Bertaud.

Viisumipakon poistumisen suunniteltiin alunperin toteutuvan kesäkuussa, nyt se toteutuu Turkin käsityksen mukaan lokakuussa. ”Emme halua enää lisää viivästyksiä”, sanoi Turkin EU-suurlähettiläs Selim Yenel Die Weltille viime viikolla. Yenel vaati lisäksi Brysseliltä ”takuita, että EU tulee myös todella poistamaan viisumivelvoitteen, kun olemme täyttäneet siihen liittyvät 72 vaadetta”.

Turkin huolenaiheena on, että EU-hallitukset tai EU-parlamentti voivat vastustaa viisumivapautta, vaikka EU-komissio on ensiksi näyttänyt vihreää valoa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin näkökulmasta viisumivapaa matkustaminen EU:hun on tärkein myönnytys, jonka Turkki odottaa saavansa vastapalveluksena siitä, että se ottaa takaisin Syyrian pakolaisia EU:sta ja vartioi tiukemmin rajojaan.

Lisäksi Turkin tulee täyttää vielä eräitä ehtoja. Näihin kuuluvat Euroopan neuvoston korruptionvastaisten suositusten toimeenpano, tietosuojan harmonisointi EU-standardien mukaiseksi, riippumaton tietosuojaviranomainen ja yhteistyösopimus Europolin kanssa. Erityisesti Turkki ja EU kiistelevät vaateesta, että Turkin tulee mukauttaa terrorisimäärittelynsä eurooppalaisten standardien mukaiseksi. EU:n mukaan lait voivat mahdollistaa, että Turkin turvallisuuspalvelu voi ottaa lehtimiehet ja opposition edustajat kohteekseen. EU-komissio vaatii siksi mukaan ”suhteellisuuselementtiä”.

EU-sisäasiainkomissaari Avramopoulosin lisäksi Saksan liittohallitus lähetti viikonlopun aikana sovittelevia signaaleja Turkin suuntaan. Saksan sisäministeri Thomas de Maizière (CDU) kehotti asialliseen kanssakäymiseen Turkin kanssa. Hän sanoi ”Bild am Sonntag” -lehdelle: ”Turkki on NATO:n jäsen ja meille se on tärkeä partneri pakolaiskriisissä ja kansainvälisen terrorismin vastaisessa taistelussa. Kanssakäymisessä partnerimme kanssa meidän tulee analysoida asiallisesti ja emme saa olla naiveja.” Hänen ministeriönsä oli nimittänyt Turkkia viikkoa aiemmin islamistien ”keskeiseksi toiminta-alustaksi”. De Maizière puolusti tätä arviota: ”Se mitä mediassa kerrottiin raportista on pieni osa maan nykyisestä tilanteesta. Ja se on monimutkainen.”

Die Welt

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit