Eurooppa Maahanmuutto

EU-komissio ja EU-tuomioistuin: Unkarin on otettava laittomia siirtolaisia

Unkarin ja Serbian välisen rajan aitarakennelmia toisen vaiheen, kaksinkertaisen aidan, valmistuttua huhtikuussa 2017. Kuva: Unkarin hallitus.

Euroopan komissio syytti vastikään Unkaria siitä, että Keski-Euroopan maan turvapaikkalait rikkovat EU-lakeja. EU-komissio eskaloi tapauksen Euroopan unionin tuomioistuimelle, joka antoi ratkaisunsa tänään.

Kyse on pääasiassa Unkarin vuoden 2015 siirtolaisvyöryn jälkeen etelärajalleen rakentamasta siirtymäalueesta ja turvapaikanhakumenettelystä.

Euroopan komission mielestä Unkari ei ole antanut tyydyttäviä takeita siitä, että turvapaikanhakijoita ei laittomasti pidetä siirtymäalueella ja että karkotettavaksi päätyvät vain laittomat siirtolaiset.

EU-tuomioistuimen linjaus noudattaa EU-komission syytöstä.  Torstaina antamassaan ratkaisussa EU-tuomioistuin totesi, että Unkari ei ole pystynyt tarjoamaan täydellistä mahdollisuutta kansainväliseen suojeluun, koska siirtymäalueilla olevat laittomat siirtolaiset eivät käytännössä ole pystyneet hakemaan turvapaikkaa Unkarista.

EU-jäsenmaiden on taattava kolmansien maiden kansalaisille mahdollisuus hakea turvapaikkaa myös rajalla ”heti, kun he ovat ilmoittaneet haluavansa” tehdä niin, tuomioistuin totesi.

Tuomioistuin totesi myös, että turvapaikanhakijoita on vaadittu ”pysymään siirtymäalueella hakemuksen käsittelyn ajan” ja lisäsi, että toimenpide vastaa pidätystä.

Tompan siirtymäalue. Kuva Unkarin hallitus / MTI

Tuomioistuin hylkäsi Unkarin toteamuksen, jonka mukaan direktiivistä poikkeaminen on ollut perusteltua siirtolaiskriisissä, jonka aikana tulee huomioida yleinen järjestys ja sisäinen turvallisuus.

Tuomioistuimen mukaan Unkari ei myöskään ole noudattanut palauttamisdirektiivin mukaisia ​​velvoitteitaan, koska maan säännöt sallivat laittomien siirtolaisten palauttamisen siirtymäalueelta. Unkari ei myöskään ole mahdollistanut hakijoiden oleskelua maassa ennen muutoksenhakumenettelyn päättymistä.

Matteo Salvini ja Viktor Orbán Röszken raja-asemalla. Kuva Balázs Szecsődi / Unkarin hallitus.

Yhdistyneiden Kansakuntien pakolaisjärjestö (UNHCR) antoi julkilausuman, jossa järjestö ilmaisi huolensa Unkarin äskettäin hyväksytystä laista, jossa turvapaikanhakijoita vaaditaan tekemään turvapaikkahakemus Unkarin konsulaateissa naapurimaissa eikä Unkarin rajalla.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan kansainvälisen suojelun saatavuuden rajoittaminen, turvapaikanhakijoiden pidättäminen laittomasti siirtymäalueilla ja laittomien maahanmuuttajien saattaminen takaisin rajalle ”noudattamatta etukäteen kyseisessä direktiivissä säädettyjä menettelyjä ja takeita” ovat vastoin EU-lakeja.

Lähde Hungary Today.

Tilaa
Ilmoita
guest
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

[…] to Frontex spokesman Chris Borowski, the reason is that Hungary has not followed the line of the European Court of Justice. Frontex believes that Hungary continues to return illegal […]

Kansalaisen verkkokauppa