Eurooppa Maahanmuutto

EU-komissio: Jäsenmaiden tulee noudattaa turvapaikkalakeja maailmanlaajuisesta terveyskriisistä huolimatta

Ylva Johansson. Kuva EC Audiovisual Service.

EU-komissio varoittaa jäsenmaita, että niiden tulee jatkaa turvapaikkahakemusten vastaanottamista ja käsittelyä koronapandemiasta huolimatta.

Huolimatta COVID-19 -pandemiasta EU-jäsenmaiden tulee noudattaa turvapaikkalakeja ja jatkaa turvapaikkahakemusten vastaanottoa ja käsittelyä, EU-komissio varoitti torstaina.

– Jopa terveyttä uhkaavassa hätätilassa meidän täytyy taata yksilöiden perusoikeudet, sisäasioista vastaava ruotsalainen EU-komissaari Ylva Johansson (S) kertoi.

Kaikissa turvapaikka-, uudelleensijoittamis- ja palautustoimissa olisi myös otettava huomioon jäsenvaltioiden toteuttamat terveyden suojelutoimenpiteet koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Komission mukaan karanteeni- ja eristystoimien tulee olla riittävät. Turvapaikkahaastatteluita voidaan koronapandemian aikana suorittaa myös videoyhteyksien avulla tai ne voidaan jättää kokonaan suorittamatta. Turvapaikanhakijoille tulee myös tarjota hyvää terveydenhoitoa.

Vaikka turvapaikanhakijoiden siirrot Eurooppaan onkin suurelta osin keskeytetty, niiden valmisteluita tulee kuitenkin jatkaa, jotta uudelleensijoitukset pääsevät nopeasti täyteen vauhtiin pandemian hellitettyä. Myös vaadittavien kotoutusten suunnittelua tulee jatkaa pandemian aikana.

EU-komission suositukset on tarkoitettu EU-jäsenmaille ohjenuoraksi, jotta voimassa olevat prosessit voisivat jatkua terveydellisestä kriisistä huolimatta.

– Vaikka elämäntapamme onkin saattanut muuttua dramaattisesti viime viikkojen aikana, arvoillemme ja periaatteillemme ei saa käydä niin, komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinas muistutti.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit