Eurooppa Politiikka

EU-komissio: kansalaisjärjestöt tekevät jaloa työtä Välimerellä

Sea Watch 2 ajaa ulos Hampurin satamasta matkallaan Välimerelle 2016. Kuva Wikimedia Commons.
Euroopan komissio tukee rekisteröityjen kansalaisjärjestöjen alusten pelastustoimia Välimerellä ja sanoo kansalaisjärjestöjen tekevän jaloa työtä.

Komission tiedottaja Natasha Bertaud kertoi Brysselissä 14. heinäkuuta, että Italian ja EU:n virkailijat ovat keskustelleet kansalaisjärjestöjen pelastustoimista ja siihen liittyvästä säännöstöstä, EU Observer kertoo.

Kansalaisjärjestöt voivat jatkaa ”jaloa työtään” mutta vain rekisteröityinä

Bertaudin mukaan EU ja Italia eivät halua kansalaisjärjestöjen lopettavan ”jaloa työtään” Välimerellä, vaan sen sijaan pelastustoiminnan tulisi olla paremmin organisoitua.

”Välimerellä kuolee enemmän ihmisiä, vaikka siellä on enemmän aluksia pelastustoimissa kuin koskaan ennen, joten jokin ei ole kohdallaan,” hän sanoi.

Bertaud painotti, että Italian ajaman säännöstön yhtenä kantavana ajatuksena on se, että vain rekisteröityneet kansalaisjärjestöjen pelastusalukset voisivat rantautua Italian satamiin.

Alustavan säännöstön mukaan jokaisella aluksella tulisi olla mukana italialainen virkailija, eivätkä kansalaisjärjestöjen pelastusalukset saisi ajaa Libyan aluevesille. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että Libyan rannikkovartiosto kuljettaisi maan aluevesiltä pelastetut siirtolaiset takaisin Libyaan.

Enemmän solidaarisuutta

EU ja YK ovat vaatineet enemmän solidaarisuutta siirtolaiskriisin kurittamaa Italiaa kohtaan.

Italian entinen pääministeri Matteo Renzi puhui perjantaina italialaisella Rai News -kanavalla ja sanoi, että maiden, kuten Puolan, tulisi osoittaa enemmän solidaarisuutta.

”Onko se mielestänne normaalia, että jotkut  [EU:n] jäsenvaltiot lupaavat ottaa siirtolaisia vastaan, eivätkä sitten otakaan yhtään. Mutta kun on kyse heille tulevasta EU-rahoituksesta ja Italian osuudesta siihen, he ovat ensimmäisenä vaatimassa osuuttaan meiltä,” hän sanoi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit