Eurooppa Talous

EU-komissio puolustaa kiistanalaista rikkaruohomyrkkyä

Kuva Wikimedia Commons.
Euroopan komissio puolustaa päätöstään jatkaa rikkaruohomyrkkyjen perusaineena käytetyn glyfosaatin myyntilupaa.

Euroopan komissio hylkäsi syytökset, että Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (European Food Safety Authority, EFSA) olisi käyttänyt Monsanton toimittamaa aineistoa arvioidessaan glyfosaatin turvallisuutta, joka on yrityksen Roundup-rikkakasvimyrkyn pääainesosa. Asiasta kertoo EU Observer.

Ei ole mitään syytä kyseenalaistaa glyfosaatin tieteellistä arviointia ja siitä tehtyjä johtopäätöksiä, komission tiedottaja kertoi ja ylisti EFSAa ja Euroopan kemikaalivirastoa (European Chemicals Agency, ECHA) käytettävissä olevan materiaalin kattavasta tarkastelusta.

EU Observer kertoi toukokuussa, että EU:n tieteelliset todisteet torjunta-aineen turvallisuudesta perustuivat joko yhdysvaltalaisen kemianteollisuuden jätin, Monsanton itsensä laatimiin raportteihin tai raportteihin, joihin Monsanto oli ollut vaikuttamassa.

Euroopan komissio esitti kesällä 2016 glyfosaatin myyntiluvan jatkamista 18 kuukaudella. Päätös pitkittyi, koska EU:n jäsenmaat eivät olleet yksimielisiä luvan jatkamisesta. Suomi kannatti myyntiluvan jatkamista.  Komissio oli koko ajan myynnin jatkamisen kannalla, ja alunperin se esitti luvan uusimista 15 vuodeksi.

Monsanto ”tutkasäteen alapuolella”

EU-lobbausta tutkivan kriittisen Corporate Europe Obervatory -järjestön mukaan Monsanto on omaksunut EU:ssa ”tutkasäteen alapuolella” olevan imagon, ja naamioituu harmittomilta kuulostavien, nimiltään tuntemattomien lobbausjärjestöjen tai lobbausryhmien taakse, kuten ILSI (International Life Sciences Institute).  Monsanton Brysselin toimisto sijaitsee Monsanto -rakennuksessa Monsanto -puistossa. Nimi on kuitenkin poistettu sisäänkäynnistä jo aikaa sitten.

Vielä vuonna 2013 monet EFSA:n hallintohenkilökunnasta ja asiantuntijoista olivat jollain lailla sidoksissa Monsanton rahoittamaan ILSI-järjestöön.

Tuotteiden riskejä koskevat tutkimukset tehdään yleisesti teollisuuden itsensä toimesta. Puolueetonta tutkimusta ei yleensä ole tarjolla tai tuloksia jätetään huomiotta: pestisidien – joihin Monsanton Roundupin perusaine glyfosaattikin kuuluu – tutkimustuloksia on pidetty salassa. Perusteeksi on kerrottu liikesalaisuudet.

Monsanto oli yksi Vietnamin sodassa käytetyn Agent Orange-kasvimyrkyn valmistajista.

 

 

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa