Eurooppa Maahanmuutto

EU-komissio vaatii EU-maita hyväksymään GCM-siirtolaisuussopimuksen

Dimitris Avramopoulos Photo EC – Audiovisual Service / François Walschaerts
EU-komissio vaatii EU-maita lopettamaan YK:n alaisen GCM-siirtolaisuussopimuksen vastustamisen. Komission mielipide tuli esille komission pakolais- ja maahanmuuttoasioista vastaavan komissaarin Dimitris Avramopoulosin Welt–lehdelle antamassa haastattelussa.

Dimitris Avramopoulos kertoo lehdelle, että YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksella ”ei ole tarkoitus kasvattaa maahanmuuttoa, vaan päinvastoin”.

– Minä en ymmärrä GCM-sopimuksesta kieltäytymistä, koska se ei sido oikeudellisesti mihinkään eikä ketään pakoteta mihinkään, kertoo komissaari lehdelle.

– Jos EU ei hyväksy sopimusta yhtenäisenä, tulemme pettämään ja nöyryyttämään yhteistyökumppaneitamme Afrikassa, varoittaa komissaari.

– Jakautumalla Eurooppa tekee itsestään heikon hyökkäyksiä vastaan, komissaari lisäsi.

Yleiseurooppalainen turvapaikkajärjestelmä

EU–komission tulevaisuuden suunnitelmista komissaari nostaa esille yleiseurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän, joka on päätettävä hänen mukaansa viimeistään helmikuussa, jottei päätös jää eurovaalien jalkoihin.

Komissaarin mukaan Euroopan yhtenäistä turvapaikkapolitiikkaa ja sen raameja varten tulee tehdä seitsemän lakimuutosta. Ensimmäinen näistä on yleiseurooppalaisen pakolaisviraston perustaminen. Toisena komissaari mainitsee yhteisen taakanjaon solidaarisuuden vaatteisiin puettuna. Hän myös kertoo, että lakiehdotuksista ei ole suurta erimielisyyttä, mutta silti kahdessa kohdassa on käytävä lisäkeskusteluja.

– Dublin–sääntöjen uudistamisessa ja turvapaikan hakujärjestelmän yhdistämisessä on vielä selvitettävää. Muut kohdat voidaan sopia nopeassa aikataulussa, kertoo komissaari.

Komissaarin mukaan yleiseurooppalaisella turvapaikkajärjestelmällä jaetaan taakkaa Euroopan sisällä, lyhennetään hakemusten käsittelyä, rangaistaan turvapaikkaoikeuden väärinkäytöistä ankarammin, pyritään rajoittamaan turvapaikkaturismia ja lisätään vastaanottokeskusten ja -käytöntöjen viihtyvyyttä sekä sujuvuutta.

– Meidän on tehtävä turvapaikkajärjestelmämme pitäväksi. Sitä se ei ole ollut tähän mennessä, sanoo komissaari.

EU–rajat kiinni?

Komissaari kertoo, että EU–rajajoukkojen määrää on tarkoitus kasvattaa nykyisestä 1 500 henkilöstä aina 10 000 henkilöön. Hän painottaa, että EU–rajavalvonnasta vastaava Frontex–järjestö toimii myös lähtömaissa ja tämän vuoksi tarvitsee kiireesti lisävoimia.

Lähteet: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Welt

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa