Eurooppa Maahanmuutto

EU-komission ehdotus maahanmuuttopolitiikaksi – Euroopan kaksi rintamaa

Unkarin ja Serbian rajalla 2015. Kuva Shutterstock.

Euroopan komissio julkisti keskiviikkona ehdotuksen EU:n maahanmuuttopolitiikaksi. Keski-Euroopassa ehdotus nähdään samansuuntaisena kuin jo aiemmin pakollisen taakanjaon myötä hylätty politiikka. Italiassa puolestaan halutaan taakanjakoa.

Uudessa paketissa jäsenmailla olisi kolme vaihtoehtoa. Joko ne ottavat vastaan turvapaikanhakijoita, sponsoroivat pakolaisten palauttamista tai tarjoavat muunlaista rahallista tukea Euroopan maahanmuuttopolitiikan toimeenpanoon.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasi torstaina Brysselissä kolmen Visegrád-maan johtajat, jotka ilmaisivat vahvat epäilyksensä ehdotuksen suhteen.

Unkarin, Puolan ja Tšekin pääministerit Viktor Orbán, Mateusz Morawiecki ja Andrej Babiš järjestivät yhteisen tiedotustilaisuuden tapaamisen jälkeen.

Kuva Fischer Zoltán / Unkarin hallitus.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán korosti, että EU-komission uusi maahanmuuttopolitiikka muistuttaa aiempaa lähestymistapaa. Ehdotus pyrkii edelleen hallitsemaan maahanmuuttoa jakamalla siirtolaisia EU-jäsenmaihin sen sijaan, että siirtolaiset pysäytettäisiin ulkorajoilla.

Orbánin mukaan ketään ei saa päästää EU:n alueelle ilman lupaa.

– Paketti ei ole läpimurto. Läpimurto olisi se, että hyväksyttäisiin Unkarin ehdotus, jonka mukaan ketään ei päästetä Euroopan unioniin ennen kuin jäsenvaltio antaa heidän tulla EU:n alueelle.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki korosti Europan unionin rajojen vahvistamisen merkitystä.

Tsekin pääministeri Andrej Babiš totesi, että Euroopan komission tulisi hyväksyä Visegrád-maiden (Unkari, Puola, Tšekki ja Slovakia) kanta EU-maiden turvapaikanhakijakiintiöiden hylkäämisestä. Hän korosti olevansa samaa mieltä Unkarin kanssa siitä, että Euroopan unionin on lopetettava muuttoliike, eikä mikään mekanismi siirtolaisten jakamiseksi jäsenvaltioiden kesken ole hyväksyttävä.

Babiš lisäsi, että kaikki turvapaikkahakemukset tulisi käsitellä EU:n ulkopuolella.

Myös  Italiassa taas seurataan tarkkaan Brysselistä tulevia uutisia.

Torino, Italia. Kuva Paul Keller / Flickr

Italiassa pidetään tärkeimpänä uudistuksena ”pakollisen solidaarisuusmekanismin” käyttöönottoa hätätilanteessa. Sen mukaan mereltä pelastetut siirtolaiset jaettaisiin EU-maihin riippumatta siitä, mitkä ovat heidän mahdollisuutensa turvapaikkaan.

Kansallismielisen Fratelli d’Italia -puolueen puheenjohtaja Giorgia Meloni puolestaan sanoi EU-komission suunnitelman olevan ”jääkylmä suihku [Italian] hallituskoalitiolle ja sen avoimien ovien politiikalle.”

Melonin mukaan viesti italialaisille on selvä: ”Rakas Italia, sinun on puolustettava rajojasi, sillä muuten joudut itse pitämään maahan päästämäsi laittomat tulijat.”

Lähteet Welt, Unkarin hallitus, Radio Poland, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit