Eurooppa Politiikka

EU-komission varapuheenjohtaja hyökkäsi Unkaria vastaan – pääministeri Orbán ja oikeusministeri Varga vaativat välitöntä eroa

Unkarin parlamenttirakennus Budapestissä. Kuva Andrew Bossi / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5

Herra Orbán haluaa sanoa rakentelevansa epäliberaalia demokratiaa, EU-komission varapuheenjohtaja Věra Jourová totesi perjantaina Spiegel-lehden haastattelussa.

– Sanoisin, että hän rakentelee sairasta demokratiaa, tsekkipoliitikko Jourová jatkoi.

Unkarin pääministeriltä ja oikeusministeriltä liberaalin Jourovan kommentointi ei jäänyt huomaamatta.

Pääministeri Viktor Orbán laati kirjelmän EU-komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille, missä hän valittaa Jourovná käytöksestä. Orbánin mukaan Jourován lausunnot ovat loukkaus Unkaria ja sen kansaa kohtaan. Jos Jourová ei eroa, Unkari sanoo irti poliittiset suhteet EU-komisison varapuheenjohtajan kanssa.

Orbán jatkoi, että EU-komission varapuheenjohtaja on käyttänyt loukkaavia ilmaisuja kun tämä on kutsunut Unkaria julkisesti sairaaksi demokratiaksi antaen ymmärtää, että maassa ei saa muodostaa itse mielipidettään. Jourová loukkaa lausunnoillaan Lissabonin sopimusta, jonka mukaan komission tulee olla neutraali ja puolueeton.

– Ne jotka loukkaavat sopimusta, eivät kykene suojaamaan lain toteutumista ja eurooppalaisia arvoja, Orbán muistutti.

Myös Unkarin oikeusministeri Judit Varga vaati liberaalipoliitikon eroa korkeasta EU-virastaan.

– Yhdenkään demokraattisen instituution ei tule sietää johtajaa, joka käyttää sellaisia loukkaavia ilmaisuja kuin hän [Jourová], Varga twiittasi ja jatkoi, että ”Unkarin luonnehtiminen sairaaksi demokratiaksi nöyryyttää Unkarin kansaa, on vastoin eurooppalaisia arvoja ja luo häpeän verhon EU-komission ylle.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit