Eurooppa Maahanmuutto

EU-maahanmuuttosopimuksen salatut kiintiöt

Laittomia siirtolaisia Wienissä matkalla Saksaan syyskuussa 2015. Kuva Wikimedia Commons.

EU-komissio paljasti vastikään uuden kaavailun Europan unionin yhteiseksi maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikaksi.Virolainen MEP Jaak Madison paljastaa laajaa medianäkyvyyttä saaneen ehdotuksen sudenkuoppia.

EU:n uusi maahanmuuttopaketti perustuu pakolliseen solidaarisuuteen. Jäsenmaa voi kuitenkin valita kolmesta vaihtoehdosta. Joko se voi ottaa vastaan turvapaikanhakijoita, avustaa järjestelmää esimerkiksi taloudellisesti tai auttamalla palautuksissa.

Vuoden 2015 siirtolaisvyöryn aikaan EU-komission pakolliset turvapaikanhakijoiden vastaanottokiintiöt saivat laajaa vastustusta Keski-Euroopan EU-jäsenmaiden keskuudessa.

Viron konservatiiviseen kansanpuolueeseen (EKRE) kuuluva europarlamentaarikko Jaak Madison toteaa, että vaikka vasemmistolaisten hallussa olevien EU-instituutioiden laatima maahanmuuttopaketti ensi silmäyksellä saattaakin vaikuttaa parannukselta,  ”paholainen piilee yksityiskohdissa”.

On väitetty, että uusia pakollisia uudelleensijoittamisia ei tulisi. Madison on huomannut, että ne tulevat, mutta piilotettuina.

– Euroopan komission uusi maahanmuuttopaketti kertoo, että jos palautus ei onnistu kahdeksan kuukauden kuluessa (neljä kuukautta kriisin aikana), karkotuksesta vastuussa oleva jäsenmaa on velvoitettu ottamaan turvapaikanhakijan alueelleen.

Karkotukset epäonnistuvat usein, koska lähtömaat kieltäytyvät ottamasta lähteneitä kansalaisiaan takaisin.

– Sellaisia maita on Afrikassa melko paljon.

Maahanmuuttopaketti perustuu ajatukseen, että EU:n ulkorajoja vahvistetaan ja laittomat siirtolaiset karkotetaan.

– Jos niissä ei ole onnistuttu tähänkään mennessä, miksi asiat olisivat nyt toisin, Madison kysyy aivan perustellusti.

Kovinkaan moni jäsenmaa tuskin ottaisi suuria määriä  siirtolaisia vastaan. Jos iso osa jäsenmaista osallistuisi pakolliseen solidaarisuuteen palauttamalla siirtolaisia, paine rajoilla ei lopulta vähentyisi.

– Jäsenmaissa, jotka ovat halukkaita vastaanottamaan, äänestäjät siirtyvät oikealle. Lopulta jopa nämä ”solidaarisuusvaltiot” saattavat kieltäytyä ottamasta vastaan tarpeeksi siirtolaisia, jolloin Eurooppa on taas umpikujassa.

Maahanmuuttopaketin mukaan yhteistyötä lähtömaiden kanssa parannetaan viisumijärjestelmällä. Yhteistyöstä kieltäytyvistä maista lähtemään pyrkivät eivät saa viisumeja, kun taas yhteistyötä tekevistä maista lähtevät voivat saada.

– Tämä puolestaan laillistaisi ja kasvattaisi kolmansista maista suuntautuvaa siirtolaisuutta.

EU-komission ehdotus yhteiseksi maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikaksi tulee vielä saada hyväksyntä Euroopan parlamentissa ja Euroopan neuvostossa. Noissa elimissä se saattaa muuttaa vielä muotoaan mihin tahansa suuntaan – ehkä jopa saaden uusia piilotettuja sudenkuoppia.

Lähteet ERR.ee, EU-komissio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit