Eurooppa Politiikka

EU-parlamentin puheenjohtaja: EU halvaantunut Brexitin ja kansallismielisyyden vuoksi

Martin Schultz. Kuva Wikimedia Commons

Väistyvä Euroopan parlamentin puheenjohtaja käytti viimeisen haastattelunsa tunnustaakseen, että Euroopan unioni kyntää syvällä, ei ole päässyt eteenpäin Brexitin jälkeen ja on täysin neuvoton sen suhteen, kuinka suhtautua koko maanosan alueella nousevaan kansallismielisyyteen.Martin Schulz, yksi Euroopan politiikan johtavista hahmoista yli vuosikymmenen aikana, kertoi eurooppalaisille tiedotusvälineille: “Tietyt ihmiset Brysselin koneistossa ovat etääntyneet todella kauas ihmisiä päivittäin kohtaavista realiteeteista. Brysselin lausunnoista voisi päätellä, että Brysselin elämä kuvastaa yleisesti eurooppalaisten ihmisten elämää.”

Schulz, joka kieltää olevansa osa otteensa menettänyttä “Brysselin eliittiä”, valittiin euroedustajaksi vuonna 1994, 10 vuotta ennen hänen valintaansa keskusta-vasemmistolaisen S&D-ryhmän (Progressive Alliance of Socialists and Democrats) johtoon Euroopan parlamentissa. 2014 hänet valittiin EU-parlamentin puheenjohtajaksi.

EU-vakanssista luovuttuaan Schulzin odotetaan päätyvän Saksan ulkoministeriksi.

Kuvatessaan Euroopan unionin muuttunutta ilmapiiriä hän kertoi, että 1980- ja 1990-luvuilla Ranskan ja Saksan johtajat matkustivat Brysseliin asenteella “vahva Eurooppa on maidemme intresseissä.”

Nykyään “[Viktor] Orbán-sukupolvi sanoo, että ´meidän täytyy puolustaa itseämme ja maamme etuja Eurooppaa vastaan´- aivan kuin he olisivat Brysselin hyökkäyksen kohteena”.

Sosiaalidemokraattisen puolueen poliitikko sanoi, että jos EU olisi kaikkivaltias, “moni asia olisi paremmin.”

Hän ilmaisi kuitenkin turhautuneisuuttaan siihen, että demokraattiset kansat ovat hänen tiellään. “Komissio ja parlamentti saattavat olla jossain asiassa mukana, mutta kaikki vesittyy viimeistään Euroopan neuvostossa kansallisten näkökohtien vuoksi. Loppujen lopuksi unioni on juuri niin vahva, kuin jäsenvaltiot sallivat,” hän jatkoi.

Schulz kieltäytyi myöntämästä sitä, että EU:n masiivinen laajentuminen itää kohti 2004 oli suuri virhe, mutta tunnusti, että “me olemme aliarvioineet sen, kuinka erilleen Euroopan kaksi puolikasta ajautuisivat. Lännen kulttuurisia, tieteellisiä ja poliittisia rakennelmia ei voi siirtää sellaisenaan itään.”

Breitbart

Jakoa

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset