Eurooppa Politiikka

EU-parlamentti haluaa kieltää ”uusfasistiset” liikkeet ja vaatii EU-jäsenmaihin viharikospoliisia

Euroopan parlamentti Strasbourgissa. Kuva Diliff / Wikimedia Commons.
EU-parlamentti hyväksyi viime viikolla kannanoton, jossa vaaditaan ”uusfasististen” liikkeiden kieltämistä. Kannanotossa vaaditaan myös Euroopan unionin laajuista yhteistyötä taistelussa fasismia, rasismia, muukalaisvastaisuutta sekä suvaitsemattomuuden muita muotoja vastaan.

Kannanotossa EU-parlamentaarikot ilmaisevat olevansa huolissaan vihan ja suvaitsemattomuuden noususta Euroopassa ja haluavat EU:lta toimia uusfasismin nousua vastaan. Kannanoton on laatinut italialainen kommunistisen puolueen (Partito della Rifondazione Comunista, PRC) MEP Eleonora Forenza.

Lauselmassa vaaditaan EU-jäsenvaltioita ryhtymään toimiin vihapuheen ja viharikosten estämiseksi. Siinä vaaditaan EU-komissiota, EU-jäsenvaltioita ja sosiaalisen median alustoja toimimaan yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa ja estämään rasistisen, fasistisen ja muukalaisvastaisen sisällön levittäminen internetissä.

EU-jäsenvaltioiden tulee lauselman mukaan myös tutkia viharikoksia ja laatia niihin liittyviä syytteitä sekä tunnistaa ja jakaa keskenään parhaita menetelmiä erityisesti muukalaisvastaisten viharikosten selvittämisessä. EU-jäsenvaltioiden tulee myös perustaa poliisivoimiinsa viharikosten vastaisia yksiköitä.

Lisäksi EU-jäsenmaiden tulee varmistaa poliisivoimien, tiedustelulaitosten, oikeusjärjestelmien sekä kansalaisjärjestöjen yhteistyö taistelussa fasismia, rasismia, muukalaisvastaisuutta sekä suvaitsemattomuuden muita muotoja vastaan.

Hyväksytty kannanotto  toimitetaan seuraavaksi Euroopan neuvostolle, jäsenmaiden hallituksille sekä eduskunnille ja parlamenteille, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestölle sekä YK:lle.

484 paikalla olleesta EU-parlamenttiedustajasta 355 äänesti lauselman  puolesta, 90 vastaan, 39 tyhjää. Suomalaisista EU-parlamenttiedustajista vain perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja Pirkko Ruohonen-Lerner äänestivät kannanottoa vastaan.

Lauselmassa ei mainita äärivasemmistolaista vihaa ja väkivaltaa, jollaista nähtiin 2017 Hampurissa G20-kokouksen aikana. Väkivaltaiset äärivasemmistolaiset mielenosoittajat rikkoivat omaisuutta ympäri Hampuria ja ryöstelivät kauppoja. Yli sata poliisia haavoittui äärivasemmistolaisessa mielenosoituksessa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa