Eurooppa Politiikka

EU-parlamentti aplodeerasi Välimeren pelastusaluksen kapteenille

Carola Rackete. Kuva Paul Lovis Wagner / Wikimedia Commons.

Saksalainen ”meripelastajatar” Carola Rackete sai raikuvat aplodit esiintyessään EU-parlamentin sisäasiainvaliokunnan istunnossa torstaina. Rackete ei säästellyt sanojaan arvostellessaan Euroopan unionia ja sen jäsenmaita Välimeren pakolaistilanteesta. Rackete syytti eurooppalaisia poliitikkoja humanitaarisen vastuunsa ulkoistamisesta kriisivaltio Libyan kaltaiseen maahan.

Hollannin lipun alla purjehtivan, saksalaisen miehistön ohjaaman Sea Watch 3 -aluksen kapteeni ohjasi laivan ja mukana olleet 40 siirtolaista Lampedusan saarelle luvattomasti, 17 päivän merellä ristelyn jälkeen heinäkuussa. Italia oli sulkenut satamansa pelastusaluksilta, jotka ovat toimineet yhteistyössä salakuljettajien kanssa. Carola Rackete pidätettiin joksikin aikaa, mutta hän sai oikeudessa rikossyytteistä vapauttavan tuomion.

Tunteikkaassa esiintymisessään EU-parlamentissa Rackete puhui meressä ajelehtivista ruumiista, lisäten että vastaanotto Lampedusalla oli kuin ”laivassa olisi rutto”.

Valiokunnan enemmistö tuki Racketea osoittaen voimakkaasti suosiotaan. Valiokunnan kansallismielisellä laidalla hänet nimettiin kuuluvaksi rikollisverkostoon. Belgialainen Tom Vandendriessche (Vlaams Blok) lausui: ”Teidän ei tulisi olla täällä vaan vankisellissä”.

Rackete tähdensi, että tilanteeseen olisi löydettävä valtiollinen ratkaisu. Eräät valtiot ovat väliaikaisesti sopineet keskenään tulijoiden vastaanottamisesta väliaikaisesti.

Pysyvä ratkaisu hiertää tulijoiden jakamisesta jäsenmaihin. On epäselvää, mitkä valtiot lopulta ovat valmiita taakkaa jakamaan. Kyseessä on myös periaatteellinen muutos Schengenin sopimukseen, samoin kuin Geneven pakolaissopimukseen, jotka lähtevät turvapaikkaa hakevien kohdalla ”ensimmäisen maan” periaatteesta.

  • 628
    Shares