Eurooppa Politiikka

EU-parlamentti: Rajavalvonta Schengen-alueen sisällä on lainvastaista

Saksan ja Tanskan rajalta. Kuva News Oresund / Flickr.
EU-parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta on päättänyt, että rajavalvonta Schengen-alueen sisällä on lainvastaista.

Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta päätti maanantaina Schengen-alueen sisäisen rajavalvonnan vastaisesta kannanotosta. Valiokunnan mielestä EU:n sisäiset rajatarkastukset ovat lainvastaisia.

Komitean jäsenet vaativat, että Schengen-alueen sisäiset rajatarkastukset rajoitetaan kestoltaan korkeintaan kahden kuukauden mittaisiksi nykyisen kuuden kuukauden sijaan. Jatkoa rajatarkastuksille voisi hakea vain korkeintaan yhden vuoden nykyisen kahden vuoden sijaan.

Sosialistien ja demokraattien (S&D) EU-ryhmän Tanja Fanon perustelee kannanottoa: – Kuusi Schengen-maata on laittomasti kontrolloinut sisärajoja enemmän kuin 3 vuotta, vaikka 2 vuotta on maksimiaika. Tämä osoittaa, kuinka tulkinnanvaraiset nykyiset määräykset ovat ja kuinka jäsenmaat käyttävät ja tulkitsevat niitä väärin. Jos haluamme pelastaa Schengenin, meidän täytyy tehdä tälle loppu ja asettaa selkeät säännöt.

Itävalta, Saksa, Ruotsi, Tanska, Norja ja Ranska ovat ottaneet käyttöön rajatarkastukset maahanmuuttajien vyöryn ja terrorismin uhan vuoksi. Ranskan rajavalvonta raukeaa 30.10.2018 ja edellä mainittujen muiden maiden rajavalvonta on voimassa 11.11.2018 saakka.

Saksa, Itävalta ja Tanska ovat ilmoittaneet haluavansa jatkaa rajavalvontaa 6 kuukaudella.

”EU-parlamentti on uhka kansalaisille”

Tšekkiläinen Realistit-puolueen (Realisté) poliitikko Petr Robejšek kritisoi kannanottoa Facebook-sivullaan. Hänen mukaansa nykyinen EU-parlamentti on uhka EU-maiden kansalaisille.

– Euroopan parlamentti nykyisessä kokoonpanossaan on uhka edustamilleen kansalaisille. Euroopan parlamentti äänestetään uusiksi ensi vuoden toukokuussa. Meidän on valittava vain ne poliitikot, joiden tiedämme varmasti asettavan Tšekin kansalaiset etusijalle, tšekkiläinen poliitikko kirjoitti.

Evropský parlament označil kontroly na hranicích za ilegálníVýbor Evropského parlamentu pro vnitřní politiku…

Publiée par Petr Robejšek sur Jeudi 25 octobre 2018

30.10 klo 20:37 Lisätty tieto Saksan, Itävallan ja Tanskan halukkuudesta jatkaa rajavalvontaa 11.11.2018 jälkeen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa