Eurooppa Politiikka

EU-parlamentti sai uuden puhemiehen

EU-parlamentin saksalainen sosiaalidemokraatti Martin Schultz väistyi kaksi puoli vuotta kestäneeltä pestiltään. EU-parlamentti äänesti uudeksi puhemieheksi italialaisen konservatiivin Antonio Tajanin.

Vaalit jättivät monen mepin mieleen katkeran maun ja vahingoitti EU-parlamentin mainetta demokratian puolustajana. Voittaja Tajani saa kiittää liberaalien tuen lisäksi liberaalien ehdokkaan belgialaisen Guy Verhofstadtin viime hetken peruutusta.

Guy Verhofstadtin aiheuttama sekasotku sai parlamentin näyttämään läpilahjotulta ja epädemokraattiselta. Verhofstadtin lahjusskandaalien sarja loi uuden varjon niin EU-parlamentin, kuin Belgian johtajienkin päälle. Verhofstadtin kerrotaan ottaneen lahjuksia belgialaiselta sijoitusrahastolta 130.500 euroa ja belgialaiselta kaasutankkerivarustamolta 60.000 euroa ongelmien kuulemisesta ja vaikenemisesta. Hän sai myös vakuutusyhtiö APG:ltä 42.840 euroa lahjuksia.

Tämä kaikki vuoti julkisuuteen samalla, kuin konservatiivinen saksalaismeppi Manfred Weber paljasti 2014 tehdyn kassakaappisopimuksen, jolla kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit jakoivat parlamentin puhemiehenpaikan keskenään vuorotteluperiaatteella ja liberaalien tuella. Italian „viiden tähden“ – liike liberaalien ryhmässä ei halunnut tukea läpikorruptoitunutta Verhofstadia. Tämä tueen menetys yhdessä lahjusskandaalien kanssa sai Verhofstadtin luopumaan ehdokkuudesta ja avasi tien 63-vuotiaalle Tajanille.

351 meppiä äänesti Tajania ja 282 myös italialaista vastaehdokasta Gianni Pittellaa. Voittoon Tajania auttoi myös EU-skeptisten joukko mukaan lukien britti mepit. Tämä jako lupaa hyvää EU-skeptisille, koska perinteinen liberaali-sosialistinen ryhmä ei ole enää vahvoilla äänestyksissä. Schulzin vaaliman „suuren koalition“, joka teki konsensuspolitiikkaa, Tajani on kertonut hajottavansa ensitöikseen.

Suuri koalitio on ollut rikka monen mepin silmässä, koska kristillisdemokraattinen EU-komissio presidentin Junckerin ja EU-parlamentin puhemiehen sosiaalidemokraatti Schulzin ystävyys on vienyt päätöksen teon ja lakien valmistelun pieniin piireihin ja vähentänyt demokratiaa EU-parlamentissä.

Tämän hetken voimatasapaino on vahvasti oikealle kallellaan, kun EU-komission presidenttinä on kristillisdemokraatti Jean-Claude Juncker, ministerineuvostoa johtaa puolalainen konservatiivi Donald Tusk ja uusi parlamentin puhemies on italialainen konservatiivi.

  • 19
    Shares
Tagit