Eurooppa Politiikka

EU – politiikko: Ihmissalakuljetusta vastaan hätätilassa vaikka asein

Irlantilainen taistelulaiva Välimerellä
EPP – ryhmän johtaja Manfred Weber on vaatinut EU:ta reagoimaan pakolaiskriisiin, ”viimeisenä keinona vaikka asein”.

EU-parlamentin EPP-ryhmän johtaja saksalainen Manfred Weber vaatii EU:ta ottamaan ”täyden kontrollin” ulkorajoillaan, vaikka asein.

”Salakuljetusmafian epäinhimillinen liiketoiminta pakolaisilla on lopetettava, hätätilassa vaikka asein,” Weber sanoi.

Weber piti myös tärkeänä, että EU-rajajoukkojen Frontexin miesvahvutta lisätään kymmeneen tuhanteen mieheen ja Nato-laivojen asettamista vahtimaan Libyan rannikkoa välimerelle.

Weber nimitti EU:n toimintaa tällä hetkellä ”työskentelyksi puolella sydämellä”. Lausunnon Weber antoi saksalaiselle Bild – lehdelle (torstain prittiversio)

”Suojataksemme pakolaisia salakuljetusmafian epäinhimilliseltä liiketoiminnalta on toimintaan puututtava ja se on lopetettava, hätätilassa vaikka asein.” EU:n on otettava ulkorajat takaisin ”täydelliseen hallintaan”. ”EU:n ulkorajoilla ei saa olla suojattomia alueita. Tämä onnistuu vain jos EU varmistaa rajansa ja käy massiiviseen taistoon salakuljettajia vastaan”.

Ajateltavissa olisi sama lääke, kuin Kreikassa. Libyan rannikolle voitaisiin asettaa Nato-laivoja turvamaan EU-rajaa. ”Tämä voisi saada säikäytettyä salakuljettajat. Samalla on lisättävä Frontexin toimintaedellytyksiä lisäämällä miesvahvuutta jopa 10 000 miehen vahvuuteen”, ideoi Weber.

”Metodi voisi olla sama, kuin Somaliassa merirosvojen kanssa. Tämä tarvitsee YK-mandaatin, jotta pääsemme toimimaan Libyan aluevesillä. Aluevesillä toiminta olisi mahdollista viedä läpi tehokkaasti. Aluevesillä on mahdollista puuttua salakuljettajien toimiin jo heidän tuodessa veneitä ja laivoja Libyaan ja lastaavat ne pakolaisilla”.

EPP – johtaja katsoo EU:n toimintaa pettyneenä taakanjaon osalta. ”Meidän on tunnustettava, ettei pakolaistaakanjako EU-maiden kesken toimi ja tämä ruokkii kansallismielisiä EU-maissa. Meidän keksittävä uusia ratkaisuja, kuten taakanjakomaksuja tai taakanjakotyösuorituksia maille jotka eivät ota vastaan pakolaisia”.

Tässä yhteydessä Weber kertoi olevansa EU-tukien leikkauksia mailta, jotka eivät ota vastaan pakolaisia. ”Me emme voi liittää pakolaiskysymystä EU-tukimaksatuksiin, vaan meidän on etsittävä yhteinen ratkaisu. Minä odotan, että EU-oikeuden päätös pakolaisista kieltäytyneiden maiden osalta tuo asiaan selvennystä”.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit