Eurooppa Talous

EU:n Brexit-shokki: budjettiin 10 miljardin euron aukko

“Yhtenäiseen Eurooppaan” suuntautunut ajatushautomo väittää, että Euroopan unionia (EU) kohtaa massiivinen taloudellinen Brexitin jälkeinen shokki, sillä EU:n budjettiin avautuu 10 miljardin euron reikä.


Pariisissa toimiva Jacques Delors -instituutti päätteli vasta julkaistussa raportissaan , että ilman UK:ta EU:n budjettiin muodostuu pysyvä vaje.

“Arvioimme, että Brexitin budjettivaikutus olisi  suuruusluokaltaan 10 miljardia euroa,” Euroopan komission aiemman presidentin Jacques Delorsin perustama organisaatio raportoi.

“Brexitin aiheuttaman vajeen korvaamiseen ei tule olemaan helppoa tapaa,” raportissa kerrotaan. Budjetin rahoituslähteiden etsiminen puolestaan saattaa johtaa kiistoihin, mikä “todennäköisesti syventäisi EU:n nettosaajien ja nettomaksajien välistä kuilua”.

Britannian jo ennestään huomattava nettokontribuutio EU:n budjettiin on kasvanut viime vuosina UK:n talouden kasvettua muita Euroopan maita voimakkaammin.

Muut maat – kuten Ranska, Irlanti, Italia ja Espanja – joiden nettokontribuutio on suurin piirtein tasapainossa, “voisivat tukea budjettialijäämän korjaamista joko leikkaamalla menoista tai kasvattamalla maksuosuuttaan,” raportin kirjoittajat toteavat.

“Suurempi maksuosuus johtaisi kuitenkin vastustukseen suurimman taakan kantavien nettomaksajien taholta”, ja “maat jotka tällä hetkellä ovat jatkuvasti nettosaajia, olisivat eniten kärsivien joukossa,” raportissa kerrotaan.

Raportti näyttää vahvistavan ennen UK:n kansanäänestystä esitetyn väitteen, että UK säästää todella paljon jättämällä EU:n.

“Leave -kampanjan väite siitä, että Brexit vapauttaisi viikoittain yli 400 miljoonaa euroa Britannian terveydenhoitopalveluihin, oli menestys. Mutta toteutuuko tämän väitteen mukainen vastavuoroinen vaikutus EU-budjettiin?” raportissa kysytään.

Raportin mukaan vastaus kuuluukin: “ei ole epäilystäkään, että Brexit ei vaikuttaisi EU:n budjettiin. Itse asiassa jo UK:n kansanäänestyksellä on ollut vaikutusta vuoden 2016 vuotuiseen budjettiin.”

Joka tapauksessa “raportti toteaa yhteenvetona, että Brexitillä voi olla melkoisen merkittävä, joskaan ei tuhoisa vaikutus EU-budjettiin.”

Ajatushautomon laskelmien mukaan EU säästäisi noin 7 miljardia euroa vuosittain Britanniaan sijoitetuista projekteista, mutta se saisi kerättyä 3 miljardia euroa vähemmän tulleista ja vastaavista tulonlähteistä, ja lisäksi menettäisi noin 14 miljardia euroa suorina Britannian hallituksen suorittamina maksuina.

Breitbart

Jakoa

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset