Kotimaa

EU:n elpymispaketti hiertää suomalaisia

Kuva William Murphy / Flickr.

Suomalaisten suhtautuminen Euroopan unioniin on muuttunut vuoden aikana aiempaa kielteisemmäksi. Samaan aikaan EU:ssa on valmisteltu niin sanottua elpymispakettia, johon suomalaiset suhtautuvat varauksellisesti. Suomen EU-politiikalta toivottaisiin jämäkämpää otetta.

Suomen osallistuminen EU:n jäsenmaille avustuksia ja lainoja jakavaan elpymispakettiin on maamme etujen mukaista (%). Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Suomalaisista 39 prosenttia pitää Suomen osallistumista EU:n koronaelpymispakettiin maamme etujen mukaisena, 38 prosenttia ei, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Kantaansa ei osaa sanoa 24 prosenttia.

Kuva EVAn Arvo- ja asennetutkimus.

Elpymispaketissa on kyse 750 miljardin euron elvytysrahasta, jonka Euroopan komissio lainaa rahoitusmarkkinoilta jaettavaksi edelleen jäsenmaille avustuksina ja lainoina.

Hallituspuolueiden äänestäjien enemmistö on tukipaketin takana – hallituspuolueista vaisuinta tuki on SDP:n ja keskustan kannattajissa. Kriittisimmin tukipakettiin suhtautuvat perussuomalaisten kannattajat, joista vain kolme prosenttia tukee pakettia ja 95 prosenttia torjuu. Yleensä EU-myönteisistä kokoomuksen kannattajista tukipakettiin suhtautuu positiivisesti vain 40 prosenttia ja sen torjuu 39 prosenttia.

– Suomalaiset eivät ole aivan tyytyväisiä tapaan, jolla kotimaiset poliitikot hoitavat EU-politiikka, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, joka on kirjoittanut EVA Arvion Epäilyttävä paketti. Suomalaisista 72 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen pitäisi ajaa omia kansallisia etujaan EU:ssa paljon nykyistä tiukemmin.

Viimeisen vuoden aikana suomalaisten myönteinen suhtautuminen EU:hun on laskenut kymmenen prosenttiyksikköä. Nyt Suomen EU-jäsenyyteen suhtautuu myönteisesti 50 prosenttia ja kielteisesti 24 prosenttia. Jäsenyyteen neutraalisti suhtautuu 24 prosenttia.

– Lisääntynyt tyytymättömyys EU-politiikkaan näkyy EU:n kannatuksessa. Suomalaisten EU-suhde viilenee jo toisena mittauskertana peräkkäin. Laskusta huolimatta EU-jäsenyyden suosio on Suomessa edelleen jäsenyysajan keskiarvoa korkeammalla, sanoo Haavisto.

Tulokset perustuvat 2 019 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2-3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 16.-28.10.2020. Vastaajat edustavat koko maan 18-79 -vuotiasta väestöä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa