Kotimaa Talous

EU:n elvytysrahaston merkittävin vaikutus on viesti solidaarisuudesta – talousvaikutus pieni ja hidas

Kuva Pulse of Europe / Flickr / CC BY-SA 4.0

EU-komission kaavaileman elvytysrahaston suurin vaikutus ei ole taloudellinen vaan poliittinen, kirjoittavat Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja tutkimusjohtaja Tero Kuusi kolumnissaaan.

Kolumnistit toteavat, että EU:n elvytysrahasto toisi EU:n finanssipolitiikkaan ensimmäistä kertaa suhdanteita tasaavan välineen, jossa avun saaja ja maksaja olisivat eri jäsenmaita. Elvytykseen käytetyt rahat kerättäisiin takaisin avun saajasta riippumatta joko korotettuina jäsenmaksuina kaikilta jäsenmailta tai EU-veroina.

– Jos avustuksena jaettavat rahat kerättäisiin takaisin jäsenmaksuina, 500 miljardin euron takaisinmaksu tarkoittaisi Suomelle reilun miljardin euron pottia seitsemäksi vuodeksi. Suomen olisi korotettava veroja tai säästettävä muissa menoissa EU:n budjetin tasapainottamiseksi, vaikka se ei välttämättä saisi rahastosta itse penniäkään.

Jos osa rahaston varoista kerättäisiin takaisin EU-tason veroilla, jäsenmaksuja tarvitsisi korottaa vähemmän, mutta silloin otettaisiin askel kohti liittovaltioon kuuluvaa fiskaaliunionia. EU-verojen keruu todennäköisesti jäisi pysyväksi.

– On helppo ajatella tilannetta, että seitsemän vuoden jälkeen, kun käytetyt rahat on tienattu takaisin, EU-veroille keksitään muuta käyttöä.

Kirjoittajat muistuttavat, että eurokriisi aloitti EU:ssa lainoihin perustuvan suhdannepolitiikan. Finanssi-, euro- ja koronakriisin jälkeen jotkut jäsenmaat ovat kuitenkin jo niin velkaantuneita, että velkainstrumenttien hyödyt ovat kyseenalaisia. Mukaan astuu tässä vaiheessa solidariteetti. EU:n poliittisen hyväksynnän kannalta ehdotetaankin myös suoraa tukea.

– Siksi ehdotetaan suoraa tukea, joka ei lisää lainataakkaa. EU:n poliittisen hyväksynnän kannalta on tärkeää, että pahiten kärsiviä jäsenmaita ei jätetä yksin.

Kirjoittajien mukaan elvytyspaketin vaikutus on taloudellisessa mielessä hidas ja pieni, ja elvytysrahaston merkittävin vaikutus onkin poliittinen viesti yhteenkuuluvuudesta.

  • 2
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset