Kotimaa Talous

EU:n elvytysrahaston merkittävin vaikutus on viesti solidaarisuudesta – talousvaikutus pieni ja hidas

Kuva Pulse of Europe / Flickr / CC BY-SA 4.0

EU-komission kaavaileman elvytysrahaston suurin vaikutus ei ole taloudellinen vaan poliittinen, kirjoittavat Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja tutkimusjohtaja Tero Kuusi kolumnissaaan.

Kolumnistit toteavat, että EU:n elvytysrahasto toisi EU:n finanssipolitiikkaan ensimmäistä kertaa suhdanteita tasaavan välineen, jossa avun saaja ja maksaja olisivat eri jäsenmaita. Elvytykseen käytetyt rahat kerättäisiin takaisin avun saajasta riippumatta joko korotettuina jäsenmaksuina kaikilta jäsenmailta tai EU-veroina.

– Jos avustuksena jaettavat rahat kerättäisiin takaisin jäsenmaksuina, 500 miljardin euron takaisinmaksu tarkoittaisi Suomelle reilun miljardin euron pottia seitsemäksi vuodeksi. Suomen olisi korotettava veroja tai säästettävä muissa menoissa EU:n budjetin tasapainottamiseksi, vaikka se ei välttämättä saisi rahastosta itse penniäkään.

Jos osa rahaston varoista kerättäisiin takaisin EU-tason veroilla, jäsenmaksuja tarvitsisi korottaa vähemmän, mutta silloin otettaisiin askel kohti liittovaltioon kuuluvaa fiskaaliunionia. EU-verojen keruu todennäköisesti jäisi pysyväksi.

– On helppo ajatella tilannetta, että seitsemän vuoden jälkeen, kun käytetyt rahat on tienattu takaisin, EU-veroille keksitään muuta käyttöä.

Kirjoittajat muistuttavat, että eurokriisi aloitti EU:ssa lainoihin perustuvan suhdannepolitiikan. Finanssi-, euro- ja koronakriisin jälkeen jotkut jäsenmaat ovat kuitenkin jo niin velkaantuneita, että velkainstrumenttien hyödyt ovat kyseenalaisia. Mukaan astuu tässä vaiheessa solidariteetti. EU:n poliittisen hyväksynnän kannalta ehdotetaankin myös suoraa tukea.

– Siksi ehdotetaan suoraa tukea, joka ei lisää lainataakkaa. EU:n poliittisen hyväksynnän kannalta on tärkeää, että pahiten kärsiviä jäsenmaita ei jätetä yksin.

Kirjoittajien mukaan elvytyspaketin vaikutus on taloudellisessa mielessä hidas ja pieni, ja elvytysrahaston merkittävin vaikutus onkin poliittinen viesti yhteenkuuluvuudesta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit