Eurooppa Maahanmuutto

EU:n ihmisoikeuskomissaari vaatii karkotusta odottavien siirtolaisten vapauttamista koronaviruksen vuoksi

Dunja Mijatovic. Kuva Bengt Oberger / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari julkaisi 26. maaliskuuta julkilausuman, jolla hän vaati Euroopan unionin hallituksia päästämään säilöön otetut laittomat siirtolaiset ja kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat vapaaksi.

Dunja Mijatovic vaati, että EU-jäsenvaltioiden tulisi vapauttaa säilytyksessä olevat laittomat siirtolaiset ja kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat niin laajalti kuin mahdollista. Perusteluksi ihmisoikeuskomissaari mainitsi talteenottokeskusten tilojen soveltumattomuuden nykytilanteeseen. Keskuksissa koronaviruksen leviämisen estämiseen vaadittavan sosiaalisen etäisyyden ottaminen on vaikeaa.

Mijatovic muistutti, että Belgia, Alankomaat, Espanja ja Iso-Britannia ovat jo päästäneet siirtolaisia vapaalle jalalle pandemian seurauksena.

Ihmisoikeuskomissaarin mukaan siirtolaisten säilöönottokeskuksissa pitäminen on lain mukaista vain tilanteessa, jossa pidätetyt palautetaan lähtömaihinsa. Koronaviruksen suljettua rajoja ympäri maailmaa palautukset eivät ole mahdollisia. Siksi siirtolaiset tulee vapauttaa.

Mijatovic ei kuitenkaan kertonut, mitä vapaaksi päästetyille siirtolaisille tulisi tehdä, mutta painotti kuitenkin näiden oikeutta majoitukseen, peruspalveluihin ja terveydenhuoltoon.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit