Kolumnit

EU:n integraatio on tuhoontuomittu tuloerojen vuoksi

Keski-Eurooppa (vas.) ja Länsi-Eurooppa (oik.). Kuvat Wikimedia Commons ja Jouwatch.
Ajatushautomo Gefira pohtii EU:n tuloerojen vaikutusta EU-integraatioon.

EU:n työmarkkinat ovat korjauskelvottomat. Tekemättä yhtään mitään Länsi-Euroopassa saa viisinkertaisen tulon verrattuna Keski-Eurooppaan. Tuloerot EU-alueella ovat suuret, ja se on yksi merkittävä syy, miksi integraation syveneminen on tuhoontuomittu.

Ranskan presidentti Macron julisti elvyttävänsä talouden ja tekevänsä maansa taas kilpailukykyiseksi. Hän aloitti niin kutsutun fundamentaalin työuudistuksen, minkä tavoitteena on työllistää myös lähiöiden valtavat afrikkalaismäärät laittamalla enemmän rahaa koulutukseen. Tutkimuksen mukaan ranskalaisilla 9-10 -vuotiailla lapsilla on Euroopan huonoin lukutaito, ja laskua on tapahtunut vuodesta 2001 alkaen.

Koulutus ei kuitenkaan ole merkittävin ongelma, vaan tuloerot EU-blokin sisällä. Euroopan unionin minimipalkat vaihtelevat valtavasti. Unkarissa, Puolassa ja Tsekissä kuukausittaiset minimipalkat ovat noin 450€, kun taas Alankomaissa, Ranskassa ja Saksassa ne ovat noin 1 500€.  Tyypillinen siirtolaisperhe Alankomaissa saa – sosiaaliturvineen – noin 2 100€ kuussa. Jos perheenjäsenellä on 4-tuntinen osa-aikatyö, hän saa 200€ ylimääräistä.

Työtön marokkolainen muutamine lähisukulaisineen Alankomaissa saattaa siis saada viisi kertaa niin paljon kuin kovasti työtä tekevä henkilö Unkarissa. Ei siis mikään ihme, että Länsi-Euroopan tehtaat eivät saa paikallista työvoimaa.

Ranskan hallinto haluaa ratkaista ongelman kouluttamalla työttömien armeijaa. Merkillistä kyllä, mutta puolalaisten, unkarilaisten ja tsekkien saamiseksi töihin länteen ei tarvita lisää koulutusta.

Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset