Eurooppa

EU:n jäteralli: Vihreää siirtymää julistavan blokin kaatopaikka on Turkki

Kuva Shutterstock.

Turkki on suurin eurooppalaisen jätteen kaatopaikka. Turkkiin viedään valtavia määriä eurooppalaista jätettä – enemmän kuin mihinkään muuhun maahan.

Eurostatin tietojen mukaan EU-jäsenvaltiot veivät Turkkiin viime vuonna 13,7 miljoonaa tonnia jätettä.

Samaan aikaan vienti toiseksi suurimpaan maahan, Intiaan, oli 2,9 miljoonaa tonnia.

Kuva Eurostat.

Yhteensä vuonna 2020 EU-maat veivät alueeltaan 32,7 miljoonaa tonnia jätteitä, mikä on 75 prosenttia enemmän kuin vuonna 2004.

Samaan aikaan EU-maat toivat 16 miljoonaa tonnia jätteitä muualta maailmasta.

Kuva Eurostat.

Vuonna 2020 rautametallijätteiden vienti EU:sta oli 17,4 miljoonaa tonnia, mikä on yli puolet (53%) koko jätteiden viennistä. Pääkohde oli Turkki, joka vastaanotti 11,8 miljoonaa tonnia eli yli kaksi kolmasosaa (68%) EU:sta viedystä rautametallijätteestä.

Toiseksi eniten oli paperijätteitä, joiden kokonaisvientimäärä vuonna 2020 oli 6,1 miljoonaa tonnia. Näistä Turkki vastaanotti 15%, kun taas suurin osa meni Intiaan (26%) ja Indonesiaan (20%).

Samaan aikaan Turkki hukkuu omiin jätteisiinsä. Käytettävissä olevien tietojen perusteella suuri osa tuoduista muoveista heitetään luontoon tai poltetaan.

– Emme edes tiedä, mikä prosenttiosuus tuodusta jätteestä kierrätetään, poltetaan tai varastoidaan kaatopaikoille, sanoi viime syksynä  Nihan Temiz Ataş, Greenpeace Mediterraneanin muoviprojektin johtaja.

Hallituksella on kasvava poliittinen paine toimia. Turkin ympäristöministeri Murat Kurum sanoi viime syksynä, että hallitus aikoo laatia lakeja ”suurten jätemäärien tuonnin estämiseksi”.

Jos Turkki rajoittaa jätteiden tuontia EU-alueelta, vihreää siirtymää julistavan blokin tulee löytää jokin toinen maali jäterallilleen.

Lähteet Eurostat, Euro Weekly News.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit