Eurooppa Politiikka

EU:n liberaalijohtaja Guy Verhofstadt haluaa lännen väliintuloa Unkarin politiikkaan

Kuva ALDE communication / Flickr / CC BY-ND 2.0
Entinen Belgian pääministeri Guy Verhofstadt näkee lännen väliintulon Unkarin politiikkaan ”moraalisena velvoitteena”.

EU-parlamentin liberaaliryhmän ALDE:n johtajana toimiva Guy Verhofstadt unelmoi CNN:lle kirjoittamassaan kolumnissa EU:n ja USA:n puuttumisesta Unkarin sisäpolitiikkaan.

Kolumnissaan Verhofstadt tekee selväksi, mitä ajattelee Unkarin johtajasta Viktor Orbánista: ”Meidän on pysäytettävä hänet. Nyt!”

Käyttämällään sanalla ”intervention” Verhofstadt tuskin tarkoittaa sotilaallista ”väliintuloa”, koska Unkari on NATO-maa. Hän tarkoittanee sanomallaan, että EU:n ja USA:n tulisi ”laittaa Unkari kantamaan taloudellinen ja poliittinen hinta” linjastaan.

Verhofstadt kehottaa kaikkia tukemaan Unkarissa toimivia kansalaisjärjestöjä.

– Me emme voi antaa populistisen äärioikeistohallituksen siirtävää demokraattista eurooppalaista maata Putinin vaikutuspiiriin, kirjoittaa Verhofstadt  kolumnissaan. Hänen argumentointinsa perustuu 12. syyskuuta tehtyyn EU-raporttiin, jossa listataan jatkuvia oikeusvaltioperiaatteen rikkomuksia, lehdistön vapauden rikkomuksia ja pakolaisjärjestöjen järjestelmällistä vainoa.

Nämä syytteet Viktor Orbán osoitti perättömiksi puhuessaan EU-parlamentille. Hän myös muistutti parlamenttia Unkarin vaaleista, joissa sai kolmannen vaalivoiton. Hän myös muistutti olevansa 28 EU-jäsenmaan johtajien joukossa yksi suosituimmista kotimaassaan.

On suotavaa, että Euroopassa voi olla eri mieltä Orbánin kanssa, mutta Verhofstadt pelaa vielä pidemmälle päätyyn. Hän muistuttaa, että EU-jäsenmaassa EU-lait menevät kansalaisten mielipiteen ohi.

Lähde: CNN

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa