Eurooppa Politiikka

EU:n pääkomissaari huonomuistisena

Ursula von der Leyen. Kuva EC Audiovisual Services.

EU-komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ollut Saksan liittopäivien erityisvaliokunnan kuultavana ministeriaikansa epäselvyyksistä puolustusvoimien hankintasopimuksissa. Vielä viime vuonna Saksan puolustusministerinä olleen pääkomissaarin muistissa on huomattavasti toivomisen varaa. Valiokunnan jäsenet saivat kysymyksiinsä toistuvasti vastauksen ”en muista”.

Jutun virallinen puiminen alkoi loppuvuodesta 2018, kun liittopäivien puolustusvaliokunta tahtoi saada selvityksen satojen miljoonien eurojen arvoisten hankintojen yksityiskohdista. Kyseessä olivat ns. konsulttisopimukset eli normaalin virkatyön sijasta konsulttien hoidettavaksi annetut hankinnat. Valtiontalouden tarkastusvirasto (Bundesrechnungshof) oli useaan otteeseen vaatinut hankkeista selvityksiä.

Puolustusvaliokunnan kuulemiseen eivät saapuneet von der Leyenin aiemmat alaiset, valtiosihteeri Katrin Suder ja tämän kollega Gundbert Scherf, jotka varta vasten kieltäytyivät kutsusta. Tästä syystä 11. joulukuuta 2018 kokoontuneen valiokunnan oppositiojäsenet vaativat erityisvaliokunnan perustamista selvittämään tapahtumia. Se aloitti työnsä 14. helmikuuta 2019.

Vuoden 2013 lopulta heinäkuulle 2019 puolustusministerinä toiminut von der Leyen rekrytoi valtiosihteeriksi yritysjohtaja Suderin McKinsey -konsulttiyrityksestä v. 2014. Yritys on hankinnoissa ollut edunsaaja. Suder erosi yllättäen keväällä 2018 valtiosihteerin tehtävästä. Bundesrechnungshof oli alkanut vaatia selvityksiä normaalista poikkeavista hankepäätöksistä, jotka osittain vaikuttivat improvisoiduilta. Leyen reagoi nopeasti. Puolustusministeriössä alkoivat erilaiset hallinnolliset selvitykset, organisaatiomuutokset, tehtävävaihdokset ja myös tosiasialliset erottamiset.

Ursula von der Leyen oli 13. helmikuuta kuluvaa vuotta erityisvaliokunnan kuultavana. Ensimmäistä kertaa on EU-komission puheenjohtaja EU-maan korkeimman lainsäädäntöelimen kollegion kuultavana. Median kertoman mukaan entinen ministeri oli unohtanut erikoisen paljon kautensa tapahtumista.

Muistamattomuus oli vaikuttanut jo aiemmin olleen hänen alaistensa parissa sitä yleisempää, mitä lähemmäs ministerin lähintä piiriä tultiin. Erityisvaliokunnassa sekä opposition että sosialidemokraattien taholla kummasteltiin, kuinka ministeri oli noussut EU:n pääkomissaariksi, jos hänellä on taipumusta muistinmenetykseen.

Asian vakavuutta korostaa, että hiljattain on käynyt ilmi von der Leyenin ministeriajan virkapuhelimen datan tulleen tuhotuksi. Onko siis jotakin pimitettävää? Ja toimiiko entinen puolustusministeri todistajana omassa asiassaan?

Ursula von der Leyen on syntynyt Brysselissä. Hänen isänsä Ernst Albrecht oli tuolloin korkeissa tehtävissä EU:n palveluksessa. Sittemmin Albrecht (CDU) oli Nordrhein-Westfalenin pääministeri vuoteen 1990.

Lähteet Augen geradeaus, Süddeutsche, ZDF, Kansalainen, n-tv (1, 2), FAZ, Bundestag

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa