Eurooppa Politiikka

EU:n siirtolaiskomissaari: ”Jos Schengen kuolee, niin Eurooppa tulee kuolemaan”

Kuva Will Bakker / Flickr.
Vuoden 2015 pakolaiskriisistä lähtien 6 maata on aloittanut rajatarkastukset Schengen-alueella. Nyt EU haluaa pidentää valvonnan enimmäiskeston aikaa. Kompromissi synnyttää myös huolestuneita äänensävyjä.

Saksa on pidentämässä rajatarkastuksiensa kestoa, Tanska ja Ruotsi tulevat perässä pelätessään kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ja Itävalta tehostaa tarkastuksiaan Brennerin solassa.

EU-komissio varoitti Euroopan sisäministerien kokouksessa Schengen-alueen pysyvistä rajatarkastuksista.

Jos Schengen kuolee, niin Eurooppa tulee kuolemaan, sanoi siirtolaiskomissaari Dimitris Avramopoulos perjantaina Luxemburgissa.

Hän sanoi ymmärtävänsä kyllä eräiden jäsenvaltioiden huolen turvallisuustilanteen johdosta, ”mutta meidän velvollisuutemme on puolustaa Schengeniä ja säilyttää se”. Avramopoulosin mukaan jopa 6 maata on ilmoittanut jo rajatarkastustensa jatkamisesta puolella vuodella.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière (CDU) puolusti Luxemburgissa Saksan päätöstä jatkaa rajatarkastuksia terroriuhan takia toukokuuhun 2018 asti.

Perusteena  on jännittynyt turvallisuustilanne Euroopan vaara-alueella kansainvälisen terrorismin ja edelleen puutteellisen Euroopan ulkorajojen suojelun takia, de Maizière sanoi.

Kolmen vuoden enimmäiskesto on törmännyt kritiikkiin

Jo syyskuussa Saksa, Ranska ja muut jäsenvaltiot vaativat tarkastusten enimmäiskeston nostamista terroriuhan takia kahdesta neljään vuoteen. EU-komissio haluaa sallia viime viikkoisen esityksensä nojalla korkeintaan kolme vuotta ja samaan aikaan vaikeuttaa toimenpidettä.

De Maizière ja hänen ranskalainen kollegansa Gérard Collomb pitivät komission esitystä hyvin tervetulleena. Yksityiskohdissa on kuitenkin ”varmasti eräin kohdin vielä neuvoteltavaa”, sanoi de Maizière. Myös Collomb ilmoitti ”muutamista muotoseikkoja koskevista huomauksista”.

Jäsenvaltioissa kritiikkiä saivat matalan enimmäiskeston lisäksi komission suunnitelma vaatia vuoden kuluttua ministerineuvoston päätöstä kahden vuoden jatkoajasta.

26 valtion muodostamalla Schengen-alueella on normaalitilanteessa mahdollista matkustaa ilman rajatarkastuksia. Pakolaiskriisin ja terrori-iskujen takia on vuodesta 2015 lähtien yhteensä 6 maata ottanut tarkastukset taas käyttöön. Näiden maiden joukossa ovat Saksa, Itävalta, Tanska ja Ruotsi.

Sisäministerikokouksen toinen teema on umpikujaan päätynyt EU:n turvapaikkaoikeutta koskeva uudistus. Keski-Euroopan maat vastustavat edelleen suunnitelmia jakaa automaattisesti turvapaikanhakijoita jäsenvaltioihin suurten pakolaismäärien tapauksissa.

Asiasta kertoi Die Welt.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit