Eurooppa Talous

EU:n talouskomissaari: Kreikan pelastaminen oli demokraattinen skandaali

Kuva Denis Bocquet / Flickr.
EU:n talouskomissaari kutsuu Kreikan talouden tukipaketteja neuvotellutta euroryhmää ”demokraattiseksi skandaaliksi”.

Euroryhmä koostuu EU-jäsenmaiden valtiovarainministereistä, ja sitä johtaa Alankomaiden valtiovarainministeri Jeroen Dijselbloem. Käytännössä euroryhmässä valtaa pitää saksalainen Wolfgang Schäuble.

Euroryhmä esitti Kreikalle vaatimuksia vastineeksi EU-komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tukipaketeista maan keikkuessa taloudellisen romahduksen ja euroeron partaalla vuonna 2015. Komission edustajan mukaan EU-johtajat käyttivät paljon aikaa, vaivaa ja resursseja pitääkseen Kreikan euroalueessa.

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovivi on kriittisempi, kertoo EU Observer.

Hänen mukaansa euroryhmä on lähinnä ”demokraattinen skandaali”, sillä se tekee sopimuksensa ilman perusteellisia keskusteluita, suljettujen ovien takana ja ilman tilivelvollisuutta.

”Asia on näin, euroryhmä on demokraattisen organisaation kalpea jäljitelmä,” hän sanoo blogissaan.

Kreikan kansainväliset luotottajat kiistelevät, kuinka taantuman kourissa painiskelevan Kreikan velkavuori voidaan sulattaa. IMF ajaa maalle velkahelpotuksia Saksan ja muutamien muiden EU-maiden vastustaessa.

Suurin osa Kreikalle maksetuista tuista on mennyt kansainvälisten lainojen lyhennyksiin, mikä on hyödyttänyt Saksan ja Ranskan suurimpia pankkeja, joiden kohdistui suuri vaikutus Keikan julkisen sektorin velkaannuttua dramaattisesti maan talouskriisin edetessä.

Saksa on hyötynyt Kreikan talouskriisistä myös muilla tavoin: Saksan lasketaan säästäneen julkisen sektorin lainojen koroissa yli 100 miljardia euroa vuosien 2010 ja 2015 välisenä aikana sijoittajien siirtäessä sijoituksiaan ”turvasatamaan”.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit