Eurooppa Politiikka

EU:n turvapaikkakriisi: Merkel sai Sveitsiltä ja Macronilta pakit ja Kreikan Varoufakis syyttää valehtelusta

Kuva EPP / Flickr / CC BY 2.0
Sveitsi tyrmäsi Saksan liittokansleri Angela Merkelin ehdotuksen toisesta taakanjako-ohjelmasta EU-rajamaiden Italian ja Kreikan tilanteen keventämiseksi. Lisäksi Kreikan entinen valtionvarainministeri Janis Varoufakis kutsuu EU-pakolaiskokousta katastrofiksi ja sanoo Merkelin valehtelevan.

EU-johtajat esittelivät perjantaiaamuna EU:n uuden suunnan pakolaispolitiikalle. Koko yön neuvottelujen jälkeen väsynyt kokousväki kertoi julkisuuteen, että jatkossa pakolaiset käyvät läpi pikakäsittelyn erityisissä keräilykeskuksessa ja pääsevät vasta tämän jälkeen vaeltelemaan Eurooppaan.

Tässä ei ole mitään uutta. Näitä keskuksia on jo Italiassa ja Kreikassa ja niissä varastoidaan kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, joiden turvapaikkahakemus odottaa käsittelyä. Vuonna 2015 EU julisti ensimmäisen ohjelman, jolla siirrettiin Italiasta ja Kreikasta taakkaa muiden maiden niskoille. Tähän ohjelmaan otti vapaaehtoisesti osaa myös EU:n ulkopuolinen Sveitsi, joka otti tuolloin 1 500 pakolaista vastaan.

Tälle vuodelle EU:n suunnittelemaa uusinta uusjakoa Sveitsi ei suostu katsomaan ja on kieltäytynyt yksiselitteisesti tehdystä tarjouksesta.

– Me näemme nykyisen tilanteen valossa osallistumisen taakanjakoon mahdottomaksi, kertoo Sveitsin maahanmuuton valtiosihteeri (SEM) Emmanuelle Jacquet von Sury SonntagsBlick-lehdelle.

SEM-viraston mukaan Kreikassa ja Italiassa ei ole enää riittäviä määriä uudelleensijoittamisen normeja ja perusteita täyttäviä turvapaikanhakijoita. SEM kriteerien mukaan henkilön on täytynyt rekisteröityä EU-viranomaisille ennen vuoden 2017 syyskuuta ja hänellä tulee olla mahdollisuus myönteiseen turvapaikkapäätökseen.

Janis Varoufakis: Merkel valehtelee

Myös Kreikan entinen valtionvarainministeri Janis Varoufakis asettuu Angela Merkeliä vastaan. Express-lehdelle antamassaan haastattelussa Varoufakis puhuu suoraan kuvaillen EU-kokousta katastrofiksi.

– Kokouksessa ei tehty mitään päätöksiä. Se oli tyypillinen EU-kahvikerho. He sopivat vain mantran. Tätä he juhlivat, vaikka mantralla ja todellisuudella ei ole mitään tekemistä keskenään. He kokoontuivat Brysseliin reformoimaan Dublin-sopimusta, mutta eivät keksineet mitään ratkaisua massamaahanmuutolle, kertoo Varoufakis Bloombergille videohaastattelussa.

– Angela Merkel valehtelee jatkuvasti Saksan kansalle, Varoufakis syyttää haastattelussa.

Macron ei halua keräilykeskuksia Ranskaan

Viimeinen isku Merkelille tulee länsinaapurista Ranskasta, jossa Ranskan presidentti Emmanuel Macron huhuilee Berliinin suuntaan, ettei halua nähdä keräilykeskuksia omalla maallaan. Ranska ei ole pakolaisten ensimmäinen EU-maa, eikä siksi ole mitään syytä tehdä keskuksia Ranskaan.

– Ranska ei ole ensimmäinen maa, johon pakolaiset tulevat. Jotkut ovat yrittäneet muuttaa tätä, mutta minä kieltäydyn tästä jatkuvasta sääntöjen muuttamisesta, kertoi Macron Türkiye Newspaper-lehdelle perjantaina.

Lähteet: SonntagsBlick, The Express, Türkiye Newspaper

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa