Eurooppa Maahanmuutto

EU:n uusi maahanmuuttosopimus romuttaa Dublin-järjestelmän – paljon turvapaikanhakijoita vastaanottaneisiin maihin kohdistuu jatkossakin kova paine

Pakolaisia Köln-Bonnin lentoasemalla Saksassa 2015. Kuva Wikimedia Commons.

Keskiviikkona 23. syyskuuta ruotsalainen sosialisti ja EU:n sisäasiainkomissaari Ylva Johansson esitteli ehdotuksen Euroopan unionin uudeksi maahanmuuttosopimukseksi. Säännöstöehdotus jakautuu kolmeen pääkohtaan. Ehdotus korostaa palautusten merkitystä ja vastaanottohaluttomat maat voisivat kontribuoida muilla tavoin.

Hieman aiemmin Ylva Johansson totesi uudesta maahanmuuttosopimuksesta, että se ”ei saa ketään riemuitsemaan”. Hän kuitenkin uskoo, että eurooppalaisten keskuudessa pakolaisten vastaanottamiseen suhtaudutaan myönteisesti.

Vaikka sopimus perustuukin pakolliseen solidaarisuuteen, turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta kieltäytyneet maat voivat olla tyytyväisiä, sillä ne voivat jatkossakin toimia niin. Ne voivat kontribuoida siirtolaiskriisiin hoitamiseen esimerkiksi taloudellisesti.

Ehdotus muodostuu kolmesta pääkohdasta.

Palautusten merkitystä korostetaan,  ja sopimus ehdottaa tehokkaita karkotuksia niiden osalta joilla ei ole oikeutta jäädä Eurooppaan. Tämä tultaisiin päättämään jo EU:n ulkorajoilla.

Dublin-järjestelmä, joka  on osoittautunut jotensakin toimimattomaksi, heitetään roskakoriin. Sen sijaan että turvapaikanhakijan tulisi jättää turvapaikkahakemuksensa ensimmäisessä EU-maassa, tapaus käsitellään maassa, joka määräytyy ”kytkösten” perusteella. Jos turvapaikanhakijalla on siteitä johonkin EU-maahan, hakemus käsiteltäisiin siellä.  Tämän vuoksi paljon turvapaikanhakijoita ottaneisiin maihin kohdistuu jatkossakin voimakas siirtolaisvirta, mutta tämä kompensoitaisiin ”alennuksella”.

Pakollinen solidaarisuus on koko järjestelmän peruskivi. Muiden maiden tulee avustaa kovasta siirtolaispaineesta kärsiviä maita. Koska kaikki EU-maat eivät halua vastaanottaa turvapaikanhakijoita, ne voivat auttaa muilla tavoin kuten avustamalla palautuksissa.

Ennen uuden maahanmuuttosopimuksen astumista voimaan EU-jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin tulee antaa sille hyväksyntänsä.

Lähde SVT.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit