Kotimaa Talous

Euromaista huono tuotto sijoituksille

Euroopassa euroalueen ulkopuolisista maista on saanut rahoilleen viidentoista vuoden aikana kolme kertaa paremman tuoton kuin euromaista, LähiTapiolan selvitys kertoo.


IT-kuplan puhjettua finanssikriisi levensi eroa entisestään. Lisäksi näyttäisi siltä, että euroalueen ulkopuolelta on päästy hyödyntämään yhteismarkkinoita ilman niiden rajoituksia.

Näin arvioi LähiTapiola Varainhoidon johtaja Jyrki Mäkelä yhtiönsä selvityksen tuloksia. Selvityksessä tutkittiin hieman vajaan 15 vuoden tuottoja keskeisistä euroalueen maista ja euroalueen ulkopuolelta.

Euroalueen keskimääräinen tuotto oli 2,4 prosenttia, kun taas euroalueen ulkopuolella keskimääräinen tuotto oli 6,8 prosenttia. Aiemmin brittiläinen tutkimusyhtiö Ned Davis Research on saanut samansuuntaisia tuloksia.

Euroalueelta vertailussa olivat Saksa, Ranska, Italia, Espanja, Hollanti ja Suomi. Euroalueen ulkopuolelta tarkasteltiin Tanskaa, Norjaa, Ruotsia, Iso-Britanniaa ja Sveitsiä.

Valittu ajanjakso ei Mäkelän vaikuttanut tulokseen, kuten eivät myöskään valuuttakurssit tai rahapolitiikka. Korot ovat laskeneet kaikkialla.

Ero on Mäkelän mukaan kasvanut muutaman viime vuoden aikana.

  • 5
    Shares