Eurooppa Talous

Euro heikkenee ennen Italian kansanäänestystä

Euro on heikentynyt marraskuun aikana. Markkinat hinnoittelevat Italian kansanäänestyksen epävarmuuden eurovaluuttaan.
Italiassa 4. joulukuuta perustuslaista järjestettävä kansanäänestys aiheuttaa todennäköisesti markkinareaktioita, päättyivät vaalin kummin päin tahansa. Kansanäänestyksessä äänestetään siitä, hyväksyvätkö kansalaiset sen, että parlamentin ylähuoneen eli senaatin valtaa ja kokoa vähennetään. Tarkoituksena on tehostaa päätöksentekoa. Käytännössä italialaiset äänestävät kuitenkin pääministeri Matteo Renzin politiikasta ja asemasta.

Jos ei-äänet voittavat, tarkoittaa se henkilökohtaista tappiota Renzille, joka on sanonut eroavansa, jos hänen aloitteensa kaatuu kansanäänestyksessä. Tästä aiheutuvan poliittisen epävarmuuden on arveltu johtavan pankkisektorin kaaokseen, joka saattaa heijastua koko Euroopan talousjärjestelmään. Jopa kahdeksan Italian luotottajista saattaisi ajautua kriisiin investoijien poliittista tilannetta kohtaan tunteman epäluottamuksen vuoksi. Pelätään, että markkinoiden reaktio saattaa olla jopa voimakkaampi kuin Brexitin jälkeen, koska sijoittajat uskovat, että tämä saattaa olla EU:n lopun alku.

Viimeisin mielipidekysely on näyttänyt 5 prosenttiyksikön johtoa ei-äänille. Euro on pudonnut marraskuun aikana noin 5 prosenttia verrattuna Englannin puntaan ja Yhdysvaltain dollariin.

Express

Jakoa

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset