Eurooppa Maahanmuutto

Euroopan komissio alentaa pakolaisten uudelleensijoitustavoitteita

Euroopan komission rakennus.

EU alentaa Italiasta ja Kreikasta syyskuun loppuun mennessä EU-jäsenvaltioihin uudelleensijoitettavien pakolaisten määrää.

Euroopan komissio asetti alun perin vuonna 2015 tavoitteet 160 000 turvapaikanhakijan uudelleensijoittamiselle EU:n jäsenmaihin kahden vuoden aikana, mutta myöhemmin uudeksi tavoitteeksi asetettiin 98 000. Nyt uusi tavoite todennäköisesti putoaa alle 33 000. Syynä on osittain se, että suunnitelman kriteereihin sopivia ihmisiä on paljon vähemmän kuin alunperin on kuviteltu olevan, kirjoittaa EU Observer.

Kuluvan kuun alusta alkaen suunnitelman kriteerit täyttäviä lähtömaita ovat Antiqua, Barbuda, Bahrain, Brittiläiset merentakaiset alueet, Eritrea, Grenada, Guatemala, Syyria ja Jemen.

Euroopan komissio sanoo alkuperäistä suunnitelmaa suureksi menestykseksi, vaikka vain 16 340 ihmistä oli uudelleen sijoitettu huhtikuun 10. päivään mennessä. Noin 14 000 ihmistä Kreikassa ja 3 500 ihmistä Italiassa on tällä hetkellä rekisteröity ja valmiina uudelleensijoitettavaksi EU:n jäsenmaihin.

Euroopan unionilla on kuitenkin ollut uudelleensijoittamisessa melkoisia vaikeuksia.

Jotkut jäsenmaat ottavat vain naisia lapsiensa kera ja kieltäytyvät ottamasta vastaan yksin saapuneita miehiä. Jotkut, kuten Bulgaria, kieltäytyvät ottamasta eritrealaisia, vaikka näitä saapui 21 000 Italiaan yksinomaan vuonna 2016.

Useat maat kieltäytyvät ottamasta vastaan uudelleensijoitettavia pakolaisia vedoten turvallisuussyihin.

Joidenkin maiden vaatimat lentojen logistiikkavaatimukset tekevät uudelleensijoittamisen vielä monimutkaisemmaksi. Esimerkiksi Saksa ja Ranska ottavat vastaan uudelleensijoitettavia pakolaisia vain kuukausittain, jokaisen kuun lopussa, kun taas jotkut maat ottavat pakolaisosuutensa vastaan vain koko kuukauden ajalle tasaisesti jaksotettuna, kaupallisilla lennoilla.

Maaliskuun alkuun mennessä Suomi ja Malta olivat pakolaisten uudelleensijoittamisen kärkimaita, sillä vain nämä maat olivat ottaneet vastaan uudelleensijoitettavia pakolaisia suunnitelman mukaan, Suomi 1 064 pakolaista eli 51 prosenttia osuudestaan ja Malta 96 pakolaista eli 73 prosenttia osuudestaan.

Unkari, Itävalta ja Puola ovat kieltäytyneet kokonaan ottamasta vastaan uudelleensijoituspakolaisia, kun taas Tsekki, Bulgaria, Kroatia ja Slovakia ovat ottaneet vastaan vain vähän, muutamia prosentteja maille jyvitetyistä määristä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit