Eurooppa Maahanmuutto

Euroopan komissio hyväksyi Välimerellä toimivia kansalaisjärjestöjä koskevan säännöstön

Siirtolaisia Välimerellä 2016. Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.
Euroopan komissio ja EU:n rajavalvontaviranomainen Frontex hyväksyivät viikonloppuna kansalaisjärjestöjen Välimerellä toimivia pelastusaluksia koskevan säännöstön Italian ehdotuksen mukaisesti.

Italialaisen Ansan mukaan säännöstön on tarkoitus hillitä Italiaa kurittavaa siirtolaisvirtaa.

Säännöstö koostuu 11 pykälästä, sisältäen kiellon ”siirtolaisia kuljettavien laivojen lähtöön vaikuttamisen puhelimitse tai valomerkeillä”, millä pyritään estämään kansalaisjärjestöjen ja ihmissalakuljettajien välinen signalointi.

Pelastusalukset joutuvat myös sallimaan poliisin nousun alukselle. Aluksilta vaaditaan myös tekninen todistus oikeudesta suorittaa pelastustoimia. Kyytiin otettuja siirtolaisia ei saa myöskään siirtää toisiin aluksiin merellä, vaan siirtolaiset on tuotava samalla aluksella perille Italian satamiin. Kansalaisjärjestöjen on myös tehtävä rahoituksensa läpinäkyväksi, sekä merellä pelastustoimia suorittaessaan ilmoitettava lippunsa mukaisen maan meripelastuskeskukselle pelastustapahtumasta.

Tärkein uusista säännöistä on kansalaisjärjestöjen alusten täydellinen kielto ajaa Libyan aluevesille, mikä sallitaan ainoastaan jos ihmishenkiä on välittömässä vaarassa. Kansalaisjärjestöjen alukset eivät myöskään saa estää Libyan rannikkovartioston pelastustoimia,

Ansa

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit