Eurooppa Politiikka

Euroopan neuvosto kieltää oikeistoryhmän muodostamisen

Euroopan neuvosto Strasbourgissa. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Euroopan neuvosto kieltää uuden oikeistopuolueiden ryhmän perustamisen. Perustelujen mukaan ryhmä olisi Euroopan neuvoston arvojen vastainen.

Euroopan neuvosto on torjunut eurooppalaisten oikeistopuolueiden uuden ryhmän perustamisen. Uudessa Euroopan neuvoston ”Neue europäische Demokratie – Europa der Nationen und Freiheiten” -ryhmässä piti olla jäseninä AfD:n edustajien lisäksi kansanedustajia FPÖ:stä, Legasta, sekä poliitikkoja Bulgariasta, Tšekistä ja Virosta.

– FPÖ, AfD ja Lega haluavat tuhota demokratian ja oikeusvaltion sekä kieltää ihmisiltä perusoikeudet, perusteli Euroopan neuvoston puheenjohtajiston jäsen Frank Schwabe (sosiaalidemokraatit, SPD).

Perustelujen mukaan useat näiden puolueiden jäsenistä ovat ”rasistisia, antisemitistisiä ja islamfobisia”. Uuden ryhmän perustaminen olisi ”perustavaa laatua olevalla tavalla Euroopan neuvoston arvojen vastaista”.

Oikeistopuolueet ilmoittivat uudesta ryhmästä jo tammikuussa, mutta ilmoitus sai voimakasta vastustusta vasemmiston, vihreiden ja Euroopan neuvoston muslimijäsenien suunnalta.

Ryhmät saavat rahaa

Ryhmien perustaminen kannattaa tässä poliittisesti merkityksettömässä elimessä etenkin rahaan liittyvien syiden johdosta. Jokainen nykyisistä ryhmistä saa vuosittain 60 000 euroa ja jäsenmäärän mukaan määräytyvän tasasumman.

Euroopan neuvostoa ei pidä sekoittaa Euroopan unionin neuvostoon eikä Eurooppa-neuvostoon. Neuvoston perustaminen liittyy toisen maailmansodan jälkeisiä liberaaleja arvoja korostavaan Paneurooppa-liikkeeseen.

Vuonna 1949 perustetulla Euroopan neuvostolla on nykyisin jäseninä 47 valtiota, joiden joukossa ovat Turkki ja Venäjä. Tämä ihmisoikeuksien täytäntöönpanoon tarkoitettu elin ei ole EU-instituutio, eivätkä sen päätökset ole EU-jäsenmaita sitovia.

Lähteet Junge Freiheit, N-TV

  • 841
    Shares