Eurooppa Politiikka

Euroopan unionin neuvoston Tusk: Turvapaikanhakijoiden pakollisella uudelleensijoittamisella ei ole tulevaisuutta

Donald Tusk. Kuva EPP / Flickr / CC BY 2.0
Euroopan unionin neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoo, että pakollisilla turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusjärjestelmillä ei ole tulevaisuutta.

En näe sellaiselle projektille minkäänlaista erityistä tulevaisuutta, mutta asian hoitamiseksi on tärkeää löytää tapa, mikä ei erota Puolaa ja muita Visegrád-maita muusta Euroopasta, Euroopan unionin neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk – Puolan entinen pääministeri – sanoi puolalaiselle Pap-uutistoimistolle Brysselissä keskiviikkona 18. lokakuuta.

Tämän täysin tarpeettoman yhteenoton jäsenmaiden välillä on loputtava, hän lisäsi.

Visegrád-ryhmän maat – Tsekki, Unkari, Slovakia ja Puola – ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta ja Italiasta EU:n voimakkaista vaatimuksista huolimatta.

Turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusohjelma päättyi virallisesti syyskuussa, mutta jotkut maat, kuten Ranska,  ovat ottaneet edelleen pieniä määriä verran uudelleensijoitettavia turvapaikanhakijoita. Keskiviikkona Ateenasta Lyoniin lennätettiin 234 enimmäkseen syyrialaista turvapaikanhakijaa.

Tusk sanoi, että Puolan tulee tehdä päätös, osallistuuko se turvapaikanhakijaongelman yhteisen ratkaisun hakemiseen, vai kieltäytyykö se osoittamasta solidariteettia muita EU-jäsenvaltioita kohtaan. Kieltäytymisestä Tusk sanoi olevan seuraamuksia.

Puolan EU-asioiden ministeri Konrad Szymanski arvosteli keskiviikkoiltana Tuskin lausuntoja sanoen, että turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusjärjestelmä ei ole ollut toimiva missään vaiheessa.

Turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusjärjestelmä ei ole auttanut ketään, ei yhtään turvapaikanhakijaryhmää tai yhtään niistä maista, jotka edelleen ovat kuormitettuja, hän totesi Jean-Claude Junckerin järjestämällä illallisella.

Asiasta kertoi EU Observer.

Korjattu otsikko 19.10 klo 23:45

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa