Eurooppa Maahanmuutto

Euroopan parlamentti uudistaa Dublin-sopimusta – ensimmäisen maan sääntö poistumassa

Kuva Wikimedia Commons.
Euroopan parlamentti uudistaa Dublin-sopimusta.

Ruotsalaisen MEPin Cecilia Wikströmin mukaan Euroopan parlamentti muokkaa EU-komission ehdotusta, ja neuvottelee sitten esityksestä Euroopan neuvoston kanssa.

Wikström uskoo, että yhteisymmärrykseen esityksestä päästään jopa niin nopeasti, että yhteinen esitys voidaan esitellä Euroopan parlamentin kansalaisvapauskomitealle 19. lokakuuta.

Hylkäsimme ensimmäisen saapumismaan periaatteen, minkä mukaan ensimmäisen Dublin-maan täytyy hoitaa saapuvan turvapaikanhakijan asia, Wikström kertoi.

Hänen mukaansa ehdotuksessa on mukana jokaisen EU-jäsenmaan bruttokansantuotteeseen ja väestön määrään perustuva turvapaikanhakijoiden sijoitusjärjestelmä. Kun maalle jyvitetty turvapaikanhakijamäärä tulee täyteen, turvapaikanhakijat ohjataan automaattisesti toiseen EU-maahan, jonka tulee sitten käsitellä turvapaikanhakijan tapaus.

Europarlamentin ehdotus poikkeaa EU-komission ehdotuksesta muun muassa siten, että parlamentin ehdotuksen mukaan ensimmäisen sisääntulomaan täytyy rekisteröidä jokainen saapuja ja suorittaa turvallisuustarkastus.

Turvapaikanhakijoiden sijoitusjärjestelmä tulisi olemaan satunnaisuuteen ja tietokoneisiin perustuva järjestelmä, joka ottaisi huomioon EU:n jäsenmaiden siihen mennessä järjestelmän puitteissa vastaanottamien turvapaikanhakijoiden määrät, Wikström sanoi.

Hän toi ilmi huolestuneisuutensa Euroopan neuvoston tilanteesta, sillä hänen mukaansa EU-jäsenmaat ovat siellä neuvotteluasemissa kaukana toisistaan, ja tuskin edes päässeet neuvotteluissa alkuun.

Asiasta kertoi italialainen ANSA.

  • 284
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset