Eurooppa

Euroopan tulee palauttaa pakolaiset suoraan takaisin Afrikkaan

Kuva Pixabay.

Saksan sisäministeriö haluaa lähettää Välimerellä pelastetut siirtolaiset suoraan takaisin Afrikkaan. Tällä olisi pelotevaikutus, kun Eurooppaan ei olisi enää pääsyä.


Sisäministeriö esittää siksi, että Välimereltä pelastetut siirtolaiset lähetettäisiin mahdollisimman nopeasti takaisin Afrikkaan.
– ”Tavoitteen tulee olla ihmissalakuljetusorganisaatioiden liiketoiminnan tekeminen kannattamattomaksi”, totesi tiedottaja.
– Esityksestä ei ole vielä keskusteltu EU-tasolla. Myöskään ei ole olemassa vielä mitään konkreettisia suunnitelmia.

Sisäministeriö esittää, että Välimereltä pelastetut siirtolaiset lähetettäisiin mahdollisimman nopeasti takaisin Afrikkaan. Asia vahvistettiin Thomas de Maizièren (CDU) ministeriöstä ”Welt am Sonntagille”.

”Kun näköalat Euroopan rannikolle pääsystä haihtuisivat, niin se voisi olla peruste, miksi siirtolaiset luopuisivat vaarallisesta matkasta henkensä uhalla ja kalliilla omilla kustannuksilla”, totesi tiedottaja. ”Tavoitteen tulee olla ihmissalakuljetusorganisaatioiden liiketoiminnan tekeminen kannattamattomaksi ja siirtolaisten suojeleminen hengenvaaralliselta Välimeren ylitykseltä.” Vastaavaa menettelyä käytetään Australiassa, jossa laittomien maahantulijoiden määrä on laskenut lähes olemattomiin.

Libyasta matkaan lähteviä siirtolaisia ei esityksen mukaan kuljetettaisi takaisin Libyaan, vaan muihin Pohjois-Afrikan maihin, kuten esimerkiksi Tunisiaan tai Egyptiin. He voisivat sitten siellä jättää turvapaikkahakemuksen Eurooppaan. Jos hakemus saa myönteisen päätöksen, niin heidät kuljetettaisiin sen jälkeen turvallisesti Eurooppaan. Esityksen taustalla on toive, että afrikkalaiset siirtolaiset varsin nopeasti huomaisivat, että vaarallinen merenylitys Italiaan olisi hyödytöntä.

Oppositio: ”Kuin tarttuva tauti”

Pakolaisten määrä voisi siten jo muutamassa päivässä laskea jyrkästi. Tänä vuonna Italiaan on tullut jo 160.000 siirtolaista. Pelkästään lokakuussa viranomaiset kirjasivat 28.000 uutta turvapaikanhakijaa – melkein kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla. Monet heistä yrittävät jatkaa matkaansa muihin EU-maihin.

Oppositio kritisoi tiukasti esitystä: ”Sisäministeriö kohtelee pakolaisia kuin tarttuvaa tautia, joka on pidettävä kaukana”, sanoi Vihreiden ryhmäjohtaja Katrin Göring-Eckardt. ”Se, joka evää pakenevilta ihmisiltä oikeuden asian reiluun käsittelyyn toimii sekä pakolaispoliittisesti, että oikeudellisesti enemmän kuin kyseenalaisesti.” Se ei olisi tulevaisuutta viitoittavaa pakolaispolitiikkaa, jos Saksa ajaisi jatkossa Euroopassa karkotuksia yhteisen ongelmanratkaisun sijaan.

Linke-puolueen puheenjohtaja Bernd Riexinger totesi ”Welt am Sonntagille”: ”Tämä olisi humanitaarinen skandaali ja uusi askel kohti turvapaikkaoikeuden poistamista.” Hän kannatti laillisen pakotien luomista Eurooppaan. ”Turvapaikkahakemuksen käsittelyn on tapahduttava Saksassa, sillä turvapaikkaoikeus tarkoittaa myös sitä, että oikeusvaltion välineet ovat käytettävissä, eli asianajajat, neuvontapisteet jne.” Näitä ei ole käytettävissä, jos hakemuksen käsittely tapahtuu ulkomailla. ”Australian tapa käsitellä pakolaisia ei ole alkuunkaan hyväksyttävissä, Saksan ja EU:n ei tule missään nimessä seurata tätä mallia”, sanoi Riexinger.

Sisäministeriön mukaan vielä ei ole olemassa mitään konkreettisia suunnitelmia, eikä asiasta ole käyty keskusteluja EU-tasolla. Oikeusvaltion käytäntöjen noudattaminen ja ihmisoikeussopimuksen huomioiminen ovat ”välttämättömiä edellytyksiä” jatkon pohdinnoille, kerrotaan ministeriöstä.

Die Welt

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit